Zăpada poate fi un inconvenient pentru unii, dar pentru alții, vederea zăpezii este pur și simplu magică. Nu există doi fulgi de zăpadă la fel, iar pe Marte există zăpadă, sunt multe dintre informațiile pe care le vei afla din acest articol.
Iată o listă cu șapte lucruri pe care nu le cunoști despre zăpadă
Trebuie să existe polen sau praf în aer pentru a forma zăpadă
Primul pas în formarea unui fulg de zăpadă este o picătură de apă extrem de rece care îngheață pe o particulă de polen sau de praf de pe cer. Acest lucru creează un cristal de gheață. Apoi, vaporii de apă îngheață pe cristal în timp ce coboară spre pământ, care formează noi cristale – cele șase laturi ale fulgului de zăpadă.
Toți fulgii de nea au 6 laturi
Un fulg de zăpadă este format din apă înghețată, deci are doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen (H2O). Moleculele de apă au forma unui V, așa că atunci când se aliniază și îngheață împreună, se dezvoltă o formă de hexagon.
Când se adaugă mai multe molecule de apă la un fulg de zăpadă, acestea sunt adăugate uniform în hexagon, astfel încât forma să nu se schimbe. În schimb, fulgul de nea crește în dimensiune, menținându-și cele șase laturi.
Nu există doi fulgi de zăpadă la fel
Fiecare fulg de zăpadă urmează o cale ușor diferită de la cer la sol și, prin urmare, întâlnește condiții atmosferice ușor diferite pe drum.
Prin urmare, fiecare fulg tinde să arate unic, de la prisme și ace până la modelul familiar de dantelă, potrivit Serviciului Național de Meteorologie.
Zăpada te încălzeşte
Deoarece este alcătuită din 90-95% aer captat între fulgii de nea din structura ei, zăpada este un izolator excelent. Acesta este motivul pentru care multe animale se cufundă adânc în zăpadă în timpul iernii pentru a hiberna. De asemenea, acesta este motivul pentru care igluurile, care folosesc doar căldură corporală pentru a le încălzi, pot fi mai calde în interior decât în exterior.
Durează aproximativ 1 oră pentru ca un fulg de zăpadă să ajungă la pământ
Deși depinde de dimensiunea și masa fiecărui fulg de zăpadă și de condițiile de mediu din jur, majoritatea fulgilor cad cu viteze de 1 până la 4 mph, conform Oficiului Meteorologic al Regatului Unit.
Cei mai mari și mai grei fulgi de zăpadă pot atinge viteze de până la 9 mph, dar fulgul tipic coboară spre sol cu aproximativ 1,5 mph și durează aproximativ o oră pentru a ajunge la sol, a spus Met Office.
Pe Marte există zăpadă
Potrivit simulărilor ştiinţifice ale NASA, în nordul planetei Marte pot avea loc furtuni de zăpadă bruşte şi violente. Ştim că pe Marte există nori şi gheaţă subterană, aşa că zăpada este cu siguranţă plauzibilă. Oamenii de ştiinţă au detectat, de asemenea, un nor de fulgi de zăpadă cu dioxid de carbon peste polul sudic al planetei.
Zăpada nu este albă întotdeauna
De obicei, zăpada şi gheaţa par albe, deoarece lumina vizibilă este albă. Particulele de apă îngheţate sunt translucide, iar reflexia soarelui conferă zăpezii aspectul său alb. Cu toate acestea, din cauza factorilor de mediu, poate să capete culori diferite.
Zăpada de culoarea pepenelui verde poate fi văzută în apropierea gheţarilor, datorită algelor criofile care conţin un pigment roşu aprins. Gheţarul Taylor din Antarctica are o zăpadă de un roşu intens cauzată de scurgerea apei sărate bogate în fier dintr-un rezervor antic aflat sub gheţar. Când se oxidează, creează o cascadă roşie aprinsă. Zăpada groasă poate apărea, de asemenea, albastră. Dacă ar fi să găseşti o scobitură în zăpadă şi să te uiţi în interiorul ei, este posibil să vezi o culoare albăstruie. Doar lumina albastră poate pătrunde în interiorul zăpezii, dându-i o nuanţă albăstruie.