Life

Motive pentru care nu este bine să fii fericit tot timpul

today22 decembrie 2022

Fundal

Când suntem fericiţi, corpul nostru secretă anumiţi hormoni, care sunt responsabili cu starea noastră de bine. Cu ajutorul lor, ne putem vindeca organismul şi putem avea o gândire pozitivă. Totuşi, fericirea nu a fost menită să fie o emoţie constantă. În ciuda faptului că ne dorim să fim fericiţi mereu, specialiştii spun că nu este un lucru sănătos să fii într-o stare de mulţumire permanentă, potrivit psyhologytoday.com.

Psihologul Charles Carver afirmă că emoţiile pozitive în general, inclusiv fericirea, pot duce la încetinirea factorilor de apărare pe care îi avem în anumite situaţii. Să fii mereu fericit poate duce la scăderea performanţei, în special în mediile competivite. Furia îţi creşte mai degrabă performanţa decât fericirea. Potrivit psihologului, dacă îţi doreşti să creşti în domeniul tău, nu ai nevoie de o pozitivitate constantă, ci de realism şi de echilibru emoţional.

Emoţiile negative te pot întări

Unii oameni sunt tentaţi să respingă toate emoţiile negative. Dar dacă totul în jurul tău este ca tine, se pare că îţi faci mai mult rău decât bine. În majoritatea cazurilor, cineva care se simte tot timpul fericit şi mulţumit de tot ce se întâmplă în jurul său, nu este sincer în ceea ce priveşte emoţia interioară. Psihologii spun că poate fi periculos să te obişnuieşti cu aceste sentimente, care îţi pot face rău mai târziu. Trebuie să rămâi constant cu picioarele pe pământ. Se presupune că în viaţă trebuie să ai şi urcuşuri şi coborâşuri pentru a fi echilibrat. Să îţi dai voie să ai şi emoţii negative înseamnă că vei fi mai recunoscător pentru momentele pozitive care vor veni în viaţa ta. Emoţiile negative îţi dau şansa să te opreşti din tot ce faci şi să analizezi tot ce se întâmplă în jurul tău. Să fii în momente dificile îţi permite să înveţi şi să creşti.

Experienţele intense de fericire reduc creativitatea

Prea multă pozitivitate îţi poate ucide capacitatea de a gândi înafara cutiei şi de a fi deschis la riscuri. Să fii fericit în permanenţă îţi poate distruge creativitatea şi îţi poate crea o lipsă de flexibilitate atunci când te confrunţi cu dificultăţi. Fericirea permanentă îţi induce o stare de incapacitate de a veni cu soluţii eficiente, unice şi inovatoare în faţa provocărilor. Totodată, acest sentiment poate provoca lipsă de interes pentru învăţarea sau încercarea de lucruri noi în viaţă.

Echilibrul este cheia

Este de la sine înţeles că oamenii preferă să nu simtă nimic negativ în viaţa lor. Specialiştii spun că acest lucru poate să nu fie deloc pozitiv, deoarece emoţiile negative pot fi cruciale în anumite circumstanţe. De exemplu, frica şi anxietatea te pot avertiza împotriva situaţiilor ameninţătoare. Să te simţi vinovat te ajută să îţi asumi responsabiliatea de a te ridica din situaţia stânjenitoare şi te poate face să îţi repari greşeala. Furia te motivează să nu accepţi nedreptatea, iar tristeţea te ajută să fii mai recunoscător pentru momentele fericite din viaţa ta.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Life

Regele Charles face o schimbare în tradiția sărbătorilor regale

Regele Charles a continuat să onoreze multe dintre tradițiile stabilite de regretata sa mamă, Regina. Și asta include planurile sale de Crăciun, regele și regina consoartă urmând să întâmpine familia regală la Sandringham în Norfolk – la fel cum a făcut defunctul monarh timp de mulți ani. Dar se pare că odată ce ziua cea mare s-a încheiat, Charles se va îndepărta de obiceiul de mult stabilit al Reginei. Din […]

today22 decembrie 2022

0%