Life

Motive pentru care nu poți dormi, deși ești obosit

today22 iunie 2023

Fundal

Nu există nimic mai frustrant decât să te simți obosit, și să te chinui să adormi. Iar o noapte de nesomn se poate transforma în oboseală, iritabilitate și anxietate a doua zi, ceea ce poate perpetua apoi un cerc vicios de insomnie și stres.

Există multe motive pentru care ai putea fi obosit, dar nu poți adormi. Înțelegerea și identificarea acestor factori este un pas important în susținerea igienei somnului și a sănătății generale.

De ce sunt obosit ziua?

Potrivit experților în somn, oboseala excesivă provine adesea din relația noastră nesănătoasă cu tehnologia. Mulți dintre noi am pierdut ritualurile și practicile necesare pentru a ne pregăti pentru un somn de înaltă calitate. În loc să acordăm prioritate perioadelor de nefuncționare, ne luăm din urmă emisiunile TV, derulăm pe rețelele sociale sau răspundem la e-mailuri de la serviciu.

Creșterea cazurilor de anxietate și insomnie, dependența excesivă de cofeină și fluctuațiile hormonale în cazul femeilor sunt, de asemenea, de vină pentru problemele de somn și oboseală.

Stres și anxietate

Una dintre cele mai mari bariere în calea somnului sunt stresul și anxietatea. Noaptea, mulți oameni – în special cei cu stări de anxietate, cum ar fi tulburarea de panică – se află într-o stare de hiperexcitare mentală.

Experimentarea anxietății pe timp de noapte este deosebit de perturbatoare, deoarece îți dă peste cap ceasul biologic de 24 de ore sau ritmul cardiac. Corpul secretă în mod natural hormonul stresului pe parcursul zilei: nivelurile cresc la scurt timp după trezire și scad treptat seara. Anxietatea nocturnă și stresul scot din funcțiune acest sistem, crescând cortizolul atunci când ar trebui să scadă pentru a face loc melatoninei, hormonul de somn. Această schimbare fiziologică te menține stimulat și alert și ar putea explica de ce te simți obosit, dar nu poți dormi.

Problemele de somn slab și de sănătate mintală sunt complexe, deoarece au adesea o relație bidirecțională. Aceasta înseamnă că anxietatea și stresul pot cauza privarea de somn, ceea ce duce la mai multă anxietate și alte probleme de somn. Depresia și problemele de somn au o asociere reciprocă similară.

Dezechilibre hormonale

Dacă ești femeie, experimentarea schimbărilor hormonale ar putea fi un alt motiv pentru care ești obosit, dar nu poți dormi noaptea. Fluctuațiile hormonale care au loc chiar înainte de menstruație pot reduce somnul, scădea producția de melatonină, pot duce la schimbări de dispoziție, pot provoca crampe menstruale dureroase și migrene și pot crește temperatura corpului.

Întâmpinarea simptomelor de premenopauză poate explica, de asemenea, de ce te simți obosit, dar nu poâi dormi. Pe măsură ce intri în menopauză, nivelurile de estrogen și progesteron – hormoni implicați în ciclul somn-veghe – încep să scadă și să-ți afecteze calitatea somnului3. Aceste fluctuații hormonale pot duce, de asemenea, la transpirații nocturne și la creșterea anxietății, ceea ce îngreunează somnul, chiar dacă ești obosit.

Cofeină

Dacă ai nevoie de cinci cafele tari pe zi, obiceiul te poate ține treaz noaptea. Un stimulent consumat pe scară largă, cofeina este cunoscută pentru extinderea latenței somnului, diminuarea eficienței somnului, reducerea timpului total de somn și înrăutățirea calității somnului.

Dispozitive electronice

Ritmul circadian intern este guvernat de semnale de lumină și întuneric. Activitatea semnalelor luminoase împiedică odihnă. Cu toate acestea, folosirea dispozitivelor electronice prea aproape de ora de culcare perturbă acest ritm biologic natural.

Ecranele și dispozitivele electronice emit lumină albastră, care suprimă producția de melatonină, hormonul de somn. Lumina albastră care strălucește de la gadgeturi păcălește creierul să creadă că ar trebui să fie treaz, făcându-te să te simți plin de energie atunci când ar trebui să te simți somnoros.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Exercițiile fizice îmbunătățesc starea creierului și a cogniției

Exercițiile fizice sporesc capacitățile fizice și chiar pot schimba aspectul fizic, îmbunătățesc și starea creierului și a cogniției. Exercițiile fizice cresc fluxul de sânge către creier. Datorită necesității metabolice ridicate, creierul necesită o circulație bună, iar exercițiile fizice îl ajută. O creștere a fluxului sanguin nu este doar extrem de benefică, ci este esențială. Exercițiul induce un flux sanguin bun pentru a furniza toți nutrienții necesari pentru a îndeplini funcția […]

today22 iunie 2023

0%