Life

Muzica poate schimba gustul mâncării. Află cum

today18 aprilie 2022

Fundal

Cel mai simplu experiment pe care îl poți face este să guști mâncarea preferată ascultând, pe rând, o muzică puternică și apoi una liniștitoare. Vei observa imediat diferențe si vei simți o altă experiență gustativă.

Cercetătorii britanici au găsit și explicațiile știintifice. Potrivit NPR, oamenii de știință de la Universitatea Oxford au căutat să descopere legătura dintre sunet și gust. Iar descoperirile lor au fost uimitoare. Sunetele înalte și subțiri (cum sunt cele scoase de flaut) îmbunătățesc gustul mâncărurilor dulci sau acre. În timp ce sunetele joase și grave pot face mai bune la gust mâncărurile amare.

Legătura dintre sunet și mâncare nu este nouă. Cercetătorii britanici susțin că gustul este acel simt care reușește să le unifice pe toate celelalte, pentru ca aromele gustate în mâncare sunt printre puținele experiențe multisenzoriale pe care le putem trăi. Chiar și fără muzică ambientală, unele mâncăruri prin textură sau stare pot emite sunete care ne însoțesc experienta gustativa. Gândiți-vă, de exemplu, la chipsurile crocante sau la apa minerală.

Însa cea mai mare influența asupra percepției gustului o are zgomotul ambiental, susțin cercetatorii. Este trucul la care apelează si marile restaurante care oferă clientilor experiente senzoriale multiple jucându-se cu muzica si ingredientele din farfurie. De exemplu, servesc feluri cu peste sau fructe de mare în timp ce în surdina se aude sunetul mării și valurilor care se sparg de mal. Este secretul la care a apelat si Heston Blumenthal în 1997, când prezenta felul “Sounds of the Sea” in restaurantul sau Fat Duck.

Noutatea cercetărilor făcute la Universitatea Oxford vine din experimentele făcute pe subiecții care au fost rugați să alăture sunete si mâncăruri. Iar experimentul a dovedit că sunetele pot amplifica cu până la 10% gustul pe care îl simțim. Oamenii de știintă cred ca, astfel, oricine poate crea experiente culinare unice prin muzica potrivita felului de mâncare servit.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Life

Maluma a fost premiat în România cu Discul de Aur

În cadrul concertului susținut de către celebrul star columbian, Maluma, parte a turneului european „Papi Juancho” și susținut în fața a peste 15.000 de oameni ce au cântat la unison piesele artistului, licențiatul exclusiv Sony Music în România, Cat Music, i-a oferit artistului Discul de Platină ca recunoaștere a performanțelor digitale ale pieselor lui în România. Pe 8 aprilie, Maluma a fost premiat de către Cat Music în cadrul concertului […]

today18 aprilie 2022

0%