Life

Nu dormi suficient? Ai șanse să devii o persoană egoistă

today14 septembrie 2022

Fundal

Cercetările americane arată că pierderea chiar și a unei singure ore de odihnă pe noapte reduce dorința oamenilor de a-și ajuta semenii. „Lipsa somnului afectează impulsul de a-i ajuta pe alții, pe străini sau chiar pe rudele apropiate‟, a spus unul dintre cercetători.

După o noapte în care ai dormit bine, te simți plin de energie și ești gata să realizezi tot ce ți-ai propus. Cele opt ore de somn pe noapte sunt extrem de importante atât pentru psihicul tău, cât și pentru fizic, dar ce se poate întâmpla dacă nu reușești să dormi suficient?

Nopțile pierdute te pot lăsa fără energie, însă o nouă cercetare arată că lipsa de somn te poate determina să devii o persoană egoistă. Studiul, realizat de către cercetătorii din Statele Unite ale Americii și citat de publicația „The Guardian”, a descoperit că pierderea doar a unei ore de odihnă reduce dorința oamenilor de a-i ajuta pe ceilalți, inclusiv pe rudele și pe prietenii apropiați.

Lipsa somnului afectează impulsul de a-i ajuta pe alții, pe străini sau chiar pe rudele apropiate. Adică pierderea somnului declanșează un comportament asocial, anti-ajutor, cu un impact larg și nediscriminatoriu‟, a spus profesorul Matthew Walker, coautor al studiului, de la Universitatea Berkeley, din California.

Echipa de cercetători a observat că somnul deficitar pare să atenueze activitatea din partea creierului care încurajează comportamentul social. „Într-un fel, cu cât dormi mai puțin, cu atât devii mai puțin social și mai egoist‟, a completat profesorul.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Actual

Piesa de teatru Tache, Ianke și Cadâr se va juca la Sala Barbu Știrbei

Pe 27 septembrie, ora 20:00, la Sala Barbu Știrbei se va juca piesa de teatru Tache, Ianke și Cadâr. La peste şase decenii de la montarea lui Toscani, Horaţiu Mălăele readuce pe scenă cele trei tipologii umane, întrupându-l pe evreul Ianke şi distribuindu-i în rolurile turcului Cadâr şi românului Take pe Răzvan Vasilescu şi pe Mihai Constantin. Alături de cei trei interpreţi principali, din distribuţie vor mai face parte: Dana […]

today14 septembrie 2022

0%