Somnul este recunoscut pe scară largă ca unul dintre procesele esențiale ale vieții, oferind beneficii puternice în sănătatea fizică, sănătatea mentală și chiar mortalitatea. Dar știați că nopțile nedormite pot duce și la un comportament egoist? Somnul insuficient afectează probabilitatea ca o persoană să ajute pe cineva, potrivit unei noi cercetări publicate în revista PLOS Biology.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, au efectuat trei studii în Statele Unite privind acest efect „egoist”, analizând modificările activității neuronale și ale comportamentului în beneficiul celorlalți și au descoperit că este predominant chiar și după o mică pierdere a somnului.
Cercetatorii Eti Ben Simon și Matthew Walker, profesor de neuroștiință și psihologie la UC Berkeley și director al Centrului pentru Știința Somnului Uman al Universității, au fost conducătorii studiului. Ei au spus pentru CNN că această descoperire a fost cea mai surprinzătoare. „Chiar și doar o oră de pierdere a somnului a fost mai mult decât suficientă pentru a influența alegerea de a ajuta pe cineva”, a spus Ben Simon.
„Când oamenii pierd o oră de somn, există o lovitură clară asupra bunăvoinței noastre umane înnăscute și a motivației noastre de a ajuta alți oameni care au nevoie.” Analizând o bază de date de 3 milioane de donații caritabile între 2001 și 2016, Ben Simon, Walker și colegii lor au observat o scădere cu 10% a donațiilor după ora de vară. Această scădere nu a fost observată în statele care nu urmează tranziția de o oră înainte.
În al doilea studiu, cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională pentru a analiza activitatea creierului a 24 de persoane după opt ore de somn și după o noapte fără somn. Rețeaua neuronală prosocială – zonele creierului asociate cu teoria minții – a fost mai puțin activă după privarea de somn, a constatat acest studiu.
Teoria minții este capacitatea de a lua în considerare nevoile, stările și emoțiile altor oameni, care se dezvoltă de obicei în copilăria timpurie odată cu socializarea.
„S-a demonstrat în mod constant că somnul ne afectează starea de spirit și funcționarea cognitivă și, prin urmare, afectează, de asemenea, modul în care ne relaționăm cu ceilalți”, a spus dr. Ivana Rosenzweig, medic al somnului și neuropsihiatru consultant la Spitalul Guy și St Thomas din cadrul spitalului.
În al treilea studiu, care a măsurat somnul a peste 100 de persoane pe parcursul a trei până la patru nopți, cercetătorii au descoperit în mod neașteptat că calitatea somnului a fost mai importantă decât cantitatea de somn atunci când a fost vorba de măsurarea egoismului. Echipa a evaluat nivelurile de egoism pe baza răspunsurilor la chestionarele care au fost completate de participanții la studiu. Cantitatea și calitatea somnului influențează de obicei comportamentul emoțional și social, așa că echipa se aștepta să găsească un efect de la ambele, a declarat Ben Simon pentru CNN.
Mai mult de jumătate dintre oamenii din țările dezvoltate spun că nu dorm suficient în timpul săptămânii de lucru, ceea ce Walker numește o „epidemie globală de pierdere a somnului”. Cercetările ample au arătat deja legături cu tulburările de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, precum și cu afecțiuni fizice precum diabetul și obezitatea.
Acum, pe măsură ce dovezile devin din ce în ce mai disponibile cu privire la impactul lor negativ asupra comportamentului social, acestea ar putea avea consecințe pentru societatea de astăzi, a adăugat Walker.