Oamenii de știință au creat embrioni umani sintetici folosind celule stem, într-un avansare revoluționară care ocolește nevoia de ovule sau spermatozoizi.
Oamenii de știință spun că acești embrioni, care seamănă cu cei aflați în stadiile incipiente ale dezvoltării umane, ar putea oferi o fereastră crucială asupra impactului tulburărilor genetice și asupra cauzelor biologice ale avortului spontan recurent.
Cu toate acestea, lucrarea ridică, de asemenea, probleme etice și juridice serioase, deoarece entitățile dezvoltate în laborator nu se încadrează în legislația actuală în Marea Britanie și în majoritatea altor țări.
Structurile nu au o inimă care bate sau începutul unui creier, dar includ celule care ar continua să formeze placenta, sacul vitelin și embrionul însuși.
Profesorul Magdalena Żernicka-Goetz, de la Universitatea din Cambridge și de la Institutul de Tehnologie din California, a descris activitatea într-un discurs în plen, la reuniunea anuală a Societății Internaționale de Cercetare a Celulelor Stem din Boston.
„Putem crea modele asemănătoare embrionilor umani prin reprogramarea celulelor stem embrionare”, a spus ea la întâlnire.
Nu există nicio perspectivă pe termen scurt ca embrionii sintetici să fie utilizați clinic. Ar fi ilegal să le implantăm în uterul unui pacient și nu este încă clar dacă aceste structuri au potențialul de a continua să se maturizeze dincolo de primele etape de dezvoltare.
Motivația lucrării este ca oamenii de știință să înțeleagă perioada de dezvoltare „cutie neagră” care se numește așa, deoarece oamenilor de știință li se permite să cultive embrioni în laborator doar până la o limită legală de 14 zile. Apoi, ei preiau cursul dezvoltării mult mai departe, analizând scanările de sarcină și embrionii donați pentru cercetare.
Robin Lovell-Badge, șeful departamentului de biologie a celulelor stem și genetică a dezvoltării la Institutul Francis Crick din Londra, a declarat: „Ideea este că, dacă modelați cu adevărat dezvoltarea normală a embrionului uman folosind celule stem, puteți obține o mulțime de informații despre cum începem dezvoltarea, ce poate merge prost, fără a fi nevoie să folosim embrioni timpurii pentru cercetare.”, potrivit theguardian.com
foto-boldsky.com