Neobișnuit

Oamenii de știință cresc plante în solul de pe Lună pentru prima dată în istorie

today18 mai 2022

Fundal

Pentru prima dată în istorie, cercetătorii au folosit solul de pe Lună pentru a cultiva cu succes plante, potrivit unui studiu publicat în Communications Biology. NASA, care a finanțat cercetarea. Descoperirea deschide calea pentru posibilitatea de a recolta plante în habitatele de pe Lună în viitor.

Am vrut să facem acest experiment pentru că, de ani de zile, ne-am pus această întrebare: vor crește plantele în solul lunar”, a spus unul dintre autorii studiului, Rob Ferl, într-o declarație „Se pare că răspunsul este da”.

Experimentele sunt primele care investighează dacă plantele pot crește în solul lunar și urmează unui efort de 11 ani pentru a obține acest material rar. Deoarece solul este atât de prețios, NASA a împrumutat doar 12 g din el – câteva lingurițe – cercetătorilor care au efectuat testele.

Oamenii de știință se întreabă de mult timp dacă Luna ar putea găzdui culturi, dar, având în vedere că agențiile spațiale plănuiesc acum să trimită oameni pe suprafața satelitului natural și, eventual, să construiască așezări lunare pentru vizitatori, întrebarea a devenit tot mai interesantă.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Cât de inteligente sunt pisicile? Pisica ta știe cum te cheamă

Când auziți despre animalele dresate pentru a ajuta oamenii, poveștile implică adesea câini... sau poate chiar o rasă mai puțin obișnuită, cum ar fi un ponei. Rar auzi povești despre pisici care adulmecă bombe sau pisici ghid pentru nevăzători. Evaluarea abilităților cognitive feline prezintă o serie de provocări unice. În timp ce câinii sunt de obicei dornici să mulțumească și pot fi dresați să îndeplinească o varietate de sarcini în […]

today18 mai 2022

0%