Neobișnuit

Oamenii și caracatițele au mai multe în comun decât se credea anterior

today30 iunie 2022

Fundal

Oamenii de știință au stabilit: caracatițele sunt mai deștepte decât alte nevertebrate. O nouă descoperire sugerează că unul dintre motive se bazează pe o analogie moleculară specifică creierului uman.

Atât genomul uman, cât și genomul caracatiței conțin un număr mare de transpozoni capabili să se dubleze sau să se deplaseze în interiorul genomului. Deși nu toți sunt activi, acești transpozoni sunt percepuți ca materii prime pentru procesele evolutive.

Transpozonii, care aparțin familiei LINE (Long Interspersed Nuclear Elements), au fost descoperiți în partea creierului care se ocupă cu abilitățile cognitive, o locație similară cu cea în care se găsesc în creierul uman.

După aceste descoperiri, caracatițele nu vor mai arăta niciodată la fel

Am sărit literalmente de pe scaun când, la microscop, am văzut un semnal foarte puternic al activității acestui element în lobul vertical, structura creierului, care în caracatiță este și sediul abilităților de învățare și cognitive ca hipocampul uman.” , a spus biologul Giovanna Ponte de la institutul de cercetare Stazione Zoologica Anton Dohrn din Italia.

Cercetări recente au arătat cum transpozonii LINE sunt reglați cu atenție în creierul uman și se crede că sunt legați de învățare și memorie, în parte pentru că sunt cei mai activi în hipocamp, unde procesele de învățare sunt controlate.

Găsirea acestor gene în același loc în creierul a două specii de calmar, și anume calmarul comun (Octopus vulgaris) și calmarul din California (Octopus bimaculoides), a demonstrat că de aceea aceste creaturi sunt atât de inteligente.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Life

Irina Rimes va susține online un concert virtual

Irina Rimes va susține online un concert virtual, în cadrul căruia va prezenta publicului piese de pe noul album "Acasă". Fanii vor putea accesa "11 lumi suprarealiste". După miniseria documentară "Pe drumul meu", difuzată de HBO Max, Irina Rimes revine cu un nou proiect ambițios. Artista anunță lansarea primului concert virtual din România. "Cred că este unul dintre cele mai ambițioase proiecte ever și vreau să mulțumesc NGM și în […]

today29 iunie 2022

0%