Life

Orașul Kiev are cea mai adâncă stație de metrou din lume

today14 martie 2022

Fundal

Oraşele mari, ca Londra, New York, Beijing sau Tokyo înregistrează anual miliarde de călătorii. De la construirea primei linii de metrou, acum mai bine de 150 de ani, aceste mijloc de transport a suportat multe schimbări. În unele ţări, staţiile sunt adevărate opere de artă, altele se pot lăuda că ajută circa 8,7 milioane de călători să traverseze oraşul în fiecare zi.

Londra

Primul sistem de metrou a fost propus pentru Londra de avocatul Charles Pearson, ca parte a unui plan de îmbunătăţire a oraşului la scurt timp după deschiderea tunelului Tamisei în 1843. A fost deschis în anul 1863, ca prim sistem feroviar subteran din lume. Peste 30.000 de pasageri au încercat metroul sau Tube, cum este numitde londonezi. În ultimii ani a transportat 1,17 miliarde de pasageri pe an.

New York

Metroul din New York City are circa 110 ani. Este unul dintre puţinele care oferă servicii 24 de ore şi are mai multe staţii (aproape 468) decât oricare alt metrou din lume. Transportă anul 1,71 miliarde de călători.

Kiev

Metroul din Kiev a fost săpat la o diferenţă de nivel substanţială, având pe linia Sviatoshynsko-Brovarska staţia aflată la cea mai mare adâncime din lume, Arsenalna. Datând din epoca sovietică (1960), acest tronson aflat la 105,5 m adâncime, s-a dovedit a fi util pentru populaţie în timpul acestei invazii a ruşilor, mulţi dintre locuitori alegând să se adăpostească în subteran de bombardamentul invadatorilor.

Tokyo

Cu o populaţie de 9 milioane de locuitori, nu este surprinzător faptul că Tokyo are cele mai aglomerate sisteme de metrou. Capitala şi-a deschis metroul în anul 1927, iar miliarde de călători l-au folosit de atunci ca principală metodă de transport. Cu 9 linii şi 179 de staţii, datele au raportat un total de 3,334 miliarde de călători anual şi 8,7 milioane zilnic.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Lady Gaga și-a făcut apariția la Choice Awards 2022 într-o rochie extrem de decoltată

Lady Gaga, nominalizată pentru cea mai bună actriță la Choice Awards 2022, și-a etalat decolteul într-o rochie aurie foarte îndrăzneață, în timp ce a schimbat rapid rochia de la BAFTA pentru a conduce vedete pe covorul roșu din Londra. Artista și-a adus farmecul și un ansamblu destul de îndrăzneț, în timp ce și-a făcut o intrare uimitoare la cea de-a 27-a ediție anuală a premiilor Critics Choice la The Savoy […]

today14 martie 2022

0%