Administrație

Părintele Nicușor Dumitru a primit titlul de „Cetățean de onoare”

today2 august 2023

Fundal

Consilierii locali i-au acordat părintelui Nicușor Dumitru titlul de „Cetățean de onoare” al municipiului Călărași, pentru activitatea de peste 50 de ani, desfășurată în slujba comunității creștine. Distincția a fost conferită la inițiativa viceprimarului Nicolae Dragu.

Potrivit Referatului de aprobare a proiectului de hotărâre adoptat, în data de 31 iulie 2023, de către aleșii locali, preotul s-a născut în ziua de 28 noiembrie 1955, în localitatea Vîlcelele, din județul Călărași. Acesta a urmat cursurile școlii elementare între anii 1962-1970, în comuna Vîlcelele, iar între anii 1971-1976 a urmat cursurile Seminarului Teologic din București. În perioada 1977-1981 a urmat cursurile Facultății de Teologie din București. A făcut stagiul militar, timp de 9 luni, în perioada octombrie 1976-iunie 1977, la Unitatea Militară Vânju- Mare, Mehedinți, având gradul de caporal. După efectuarea stagiului militar, în luna octombrie a anului 1977, s-a căsătorit, iar la data de 21 noiembrie, în același an, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Satnoieni, în localitatea Râncăciov, din județul Dâmbovița, de către P.S. Episcop Roman Ialomițeanul.

La 30 noiembrie 1977, a fost numit preot paroh, la o parohie cu două biserici aflate în Satnoieni și Dichiseni. După cutremurul din 4 martie 1977, ambele biserici au necesitat reparații capitale, care s-au executat prin implicarea preotului Dumitru Nicușor, prin atragerea de meșteri și materiale necesare reabilitării celor două lăcașuri de cult.

În perioada cuprinsă între anii 1980-1985, acesta a suplinit Parohia Coslogeni, s-a implicat în reabilitarea bisericii din sat și a sprijinit, permanent, familiile cu mulți copii din localitățile Dichiseni și Coslogeni.

În anul 1986, a fost numit secretarul Protoieriei Călărași, iar prin intermediul noii funcții bisericești, s-a implicat în sprijinirea altor parohii din municipiul și județul Călărași, ajutând la reabilitarea unor biserici, cimitire și monumente ale eroilor români care s-au jertfit pentru patrie.

În anul 1989, a fost transferat în funcția de preot paroh la Parohia Sf. Ioan (Alexe) Călărași, unde desfășoară o activitate bisericească deosebită și este la fel de implicat în activitățile derulate în municipiu.

Din punct de vedere administrativ și economic, preotul s-a implicat în construirea Centrului Parohial și reabilitarea bisericii. Totodată, între anii 2000-2005, a efectuat lucrări pentru restaurarea picturii bisericii și alimentarea cu gaz metan și căldură a acesteia.

Pe lângă activitatea de preot paroh, a educat tânăra generație în spiritul credinței creștine, predând religie, timp de 17 ani, în cadrul Școlii Generale Nr. 2 (Colegiul Economic).

Preacucernicul a obținut, în cei 50 de ani de preoție, următoarele distincții bisericești: sachelar, iconom, iconom stavrofor, Crucea Sloboziei și Călărașilor.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Administrație

Transportul public de persoane în municipiul Călărași a fost deviat

Primăria Călărași informează că, începând cu data de 2 august 2023, au demarat lucrările de reabilitare a străzii București, pe tronsonul dintre strada Portului și strada Grivița/strada Primăverii, motiv pentru care traseul nr. 1 de transport public de persoane (tur C.S.C.-Modelu) a fost deviat astfel: • C.S.C.-Prelungirea București; • Prelungirea București-5 Călărași; • 5 Călărași-strada Progresului; • Strada Progresului-strada Eroilor; • Strada Eroilor-bulevardul Republicii; • Bulevardul Republicii-strada București (ISU Călărași); […]

today2 august 2023

0%