Life

Partea pozitivă a bârfei. De ce ne place să bârfim

today17 februarie 2023

Fundal

Cercetătorii spun că persoanele care bârfesc se simt mai bine și pot fi mai sănătoase decât cele care nu o fac. Blamată de mulți, bârfa sau „vorbitul pe la spate‟ este o formă de socializare pe care oamenii o practică. Cercetătorii au ajuns la concluzia că bârfa poate să aducă și beneficii la nivel psihologic. 

În cadrul unui studiu, care a fost publicat în anul 2021, în revista „Current Biology‟, specialiștii au conceput un joc în cadrul căruia mai mulți participanți au lucrat împreună pentru a-și atinge un obiectiv, fără să vadă cum acționează adversarii. Acest joc i-a forțat să își dea cu părerea despre ce se întâmplă în cadrul echipei adverse, la fel ca în mediul social. 

La finalul jocului, s-a aflat că participanții care au vorbit între ei despre cealaltă echipă au reușit să se conecteze mai ușor: „Bârfa implică încredere și facilitateză formarea unei legături sociale. Bârfa poate fi privită ca pe un schimb de informații care formează relații‟, a spus unul dintre autorii studiului, potrivit „Best Life‟. 

Această formă de socializare ne-ar putea aduce mai multe beneficii, însă doar dacă nu este făcută cu rea intenție, punctează specialiștii. Psihologii spun că bârfele ne ajută să ne îmbunătățim starea de spirit și implicit pe cea mintală, dar și să ne exersăm empatia: 

Bârfele ne pot face să simțim că avem un statut social ridicat, deoarece deținem informații valoroase pe care și alții le caută‟, a punctat un psiholog. „Nu te mai simți izolat, îți îmbunătățești starea de spirit și pe cea mintală‟, spune medicul Faisal Tai. „Bârfa ne oferă ocazia să ne exersăm empatia, deoarece încercăm să înțelegem cum acționează alții în diferite situații, menționează un alt specialist, potrivit clickpentrufemei.ro.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Marc Anthony și Maluma vor cânta la Premiile Lo Nuestro 2023

Univision a confirmat lista finală pentru cea de-a 35-a ediție a Premiilor LO NUESTRO, cea mai longevivă emisiune de premii pentru muzică latină din SUA. Se preconizează că seara de 23 februarie va fi plină de aromă latino. Marc Anthony și prietenul său, superstarul columbian Maluma, vor urca pe scena PREMIO LO NUESTRO pentru a interpreta cel mai recent hit de salsa al lor, La Fórmula. Anul acesta, Maluma are […]

today17 februarie 2023

0%