Actual

Pe 17 martie, la Biblioteca Județeană va avea lansarea unei cărți, autoare Doina Ruști

today8 martie 2023

Fundal

Vineri, 17 martie, ora 12.30, la Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” Călărași, va avea loc un eveniment, dedicat volumului Depravatul din Gorgani și lumii fanariote din cărțile Doinei Ruști.

DOINA RUŞTI, prozatoare de referință, cu certă contribuție atât în neogotic, cât și în în realismul psihologic, apreciată pentru originalitate și erudiție epică, a scris trilogia fanariotă, (Homeric, Mâța Vinerii, și Manuscrisul fanariot) și romane cu miză socială puternică: Fantoma din moară, Lizoanca, Logodnica etc.

Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot și Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii.

Traduse în peste 15 limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative atât la noi, cât și în publicații internaționale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009.

Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

Volumul „Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii” cuprinde povestiri dintr-o lume halucinantă, cu o geografie insolită, pe care Doina Ruști a plasat-o în secolul al 18-lea, dând naștere unui adevărat fanariot-cult în literatura de azi.

Continuare a Ciudățeniilor amoroase din Bucureștiul fanariot, cartea aduce alte întâmplări despre excese, pasiuni devastatoare și despre consecințele dorințelor fără cenzură.

Volumul pornește de la personajul sugerat în titlu, un libertin, care lasă moștenire cartea despre regurile neștiute ale desfrâului. Este vorba despre 17 reguli, fiecare conținând câteva povestiri tematice. Povestirile sunt însoțite de ilustrații.

Doar ochiul introspectiv al autoarei și talentul său scriitoricesc fac ca bucăți de hârtie îngălbenită de trecerea timpului să fie capabile să transpună chipuri și veșminte, moravuri și bizarerii amoroase din peisajul bucureștean fanariot.” (Claudiu Turcitu)

La eveniment, alături de Doina RUȘTI se vor afla prof. Stela Anghel și Marinela Voivozeanu managerul bibliotecii.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Actual

35 de câini au fost adoptați în luna februarie

35 de câini din cadrul Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân, au fost adoptați în luna februarie. Alți 2 au fost recuperați de stăpânii lor. În perioada menționată, echipajul de capturare al SPPGCFS Calarasi, a capturat un număr de 55 câini din următoarele zone ale Muncipiului Călărași: • Cimitir Gheorghe Lazar • Varianta Nord • Strada Panduri • Strada Dumbravei • Liceul Agricol • Mal Jirlău • Strada Locomotivei […]

today7 martie 2023

0%