Life

Pe 8 august se sărbătorește Ziua internaţională a pisicii

today8 august 2023

Fundal

Ziua internaţională a pisicii, sărbătoarea dedicată celui mai popular animal de companie din lume, este celebrată în fiecare an pe data de 8 august. Legătura dintre om şi pisică este veche, de peste 9.000 ani.

Iflscience.com estimează că numărul pisicilor la nivel mondial depăşeşte cifra de 500 de milioane, în timp ce cute-calendar.com precizează că în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute, în timp ce pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită.

Numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice, la combaterea stresului, a anxietăţii şi a depresiei stăpânului, potrivit site-ului daysoftheyear.com.

Torsul pisicii – produs prin vibrarea corzilor vocale

Pisica este renumită și pentru torsul ei specific. Sunt multe teorii legate de acest tors: unii oameni de ştiinţă au susţinut că este produs prin vibrarea corzilor vocale. Este considerat relaxant şi cu un efect de calmare a durerilor acuzate de stăpân atunci când pisica este în preajmă şi practică respectivul procedeu de tors. De asemenea, studiile arată că şi copiii crescuţi în case unde există pisici au rezistenţă mai mare la alergii sau astm.

O pisică de apartament duce o viață liniștită, unde hrana îi este asigurată în mod constant, iar ea este protejată de vremea rea. Singura experiență pe care o poate avea cu un prădător este interacțiunea cu stăpânul care, din când în când, o va spăla și peria fără milă. Viața trăită în curățenie, având la dispoziție pe cineva care să îi schimbe litieră și bucurându-se de un loc sigur unde să moțăie sunt lucruri ideale pentru o viață pisicească de vis.

În Egiptul Antic, uciderea unei pisici se pedepsea cu moartea

În Egiptul Antic, pisica a fost divinizată. Exportul de pisici era strict interzis, iar uciderea unei feline se pedepsea cu moartea. Pisicile erau mumificate după moarte şi îngropate în gropi sacre, deseori cu provizii de şoareci mumificaţi. La moartea pisicii se ţinea doliu, toată familia îşi rădea sprâncenele şi plângea.

Lucruri mai puțin știute despre pisici

Pisicile pot vedea foarte bine noapte, chiar de cinci ori mai bine decât oamenii, în special dacă ținta lor este în mișcare;

Pisica domestică sănătoasă poate ajunge la viteza de 31km/h, însă nu poate menține acest ritm mai mult de un minut;

Pisicile pot sări de cinci ori lungimea propriului corp. Echivalentul unei sărituri de lungimea unui bazin;

O pisică are 244 de oase în corp, dintre care 60 de vertebre, iar 20 dintre aceste oase sunt localizate în coadă, pentru flexibilitate;

Pisicile se nasc cu 26 de dinți de lapte, înlocuiți cu 30 de dinți permanenți pe măsură ce cresc; Pisicile sunt cele mai active dimineața și seara, răsărit și apus; Secțiuni din creierul unei pisici, responsabile de înțelegere, filtrarea și gestionarea emoțiilor corespund cu cele ale creierului uman;

Pisicile transpiră prin lăbuțe;

Dacă sterilizezi o pisică, îi poți prelungi viața cu 2-3 ani.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Administrație

630 de persoane de etnie romă participă la cursuri de formare profesională, printr-un proiect al CJ Călărași

Consiliul Judeţean Călărași implementează proiectul „AL-IN – Acțiuni Localizate și INcluziune în comunități rome din județul Călărași”, PN1063, în parteneriat cu Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului (ACEDO). OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI îl reprezintă creşterea incluziunii şi abilitarea a cca. 630 de persoane de etnie rromă, pe o perioadă de 20 de luni, prin servicii de educaţie, sănătate şi ocupare adecvate nevoilor acestora, printr-o asistenţă socială proactivă, prin abilitarea […]

today7 august 2023

0%