Legumele sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente din dieta noastră și ne asigură zilnic nutrienții necesari. Astfel, o persoană trebuie să mănânce 3-5 porții de legume care nu conțin amidon pe zi (varză, salată, roșii, castraveți, broccoli, conopidă, vinete, dovlecei, ardei etc.). Potrivit nutriționiștilor, o porție de legume crude înseamnă cantitatea le legume care încape într-o cană, iar o porție de legume gătite înseamnă o jumătate de cană.
Deși, de ani de zile, roșiile sunt nelipsite din magazine, indiferent de sezon, doar vara și la începutul toamnei ne putem bucura de roșii gustoase de grădină. Însă, oricât de mult am vrea să credem că mâncăm sănătos, roșiile încep să-și piardă din calități imediat ce au fost culese, așa că traseul grădină-piață-farfurie, care uneori poate să dureze și o săptămână, le va diminua mult proprietățile, chiar dacă le consumăm crude. Pe de altă parte, în multe cazuri, gătirea le poate poate crește valoarea nutritivă.
Roșiile sunt delicioase în salate și ideal ar fi să le mâncăm imediat ce au fost culese, deoarece conțin o cantitate importantă de vitamina C, care se degradează rapid la lumină și căldură. Gătindu-le, vitamina C se pierde, însă nu e totul pierdut, dimpotrivă.
Tomatele gătite conțin de trei ori mai mult licopen decât cele proaspete. Licopenul face parte din familia carotenoidelor și este un colorant natural ce oferă alimentelor pigmentul roşu. Totodată este un antioxidant puternic, cu efecte benefice asupra sănătăţii, care poate fi absorbit mai eficient în tractul digestiv atunci când este expus preparării termice.
Acțiunea puternic ntioxidantă a licopenului poate scădea riscul de anumite tipuri de cancer, boli cardio-vasculare și poate proteja pielea de arsurile solare. De aceea, consumul de roșii gătite (supe-creme, sosuri etc.) este indicat mai ales vara.