Neobișnuit

Primăvara ar putea veni cu 10 zile mai devreme până în 2100, avertizează specialiștii

today24 februarie 2022

Fundal

Primăvara începe de obicei în jurul datei de 20 martie în emisfera nordică, dar ar putea ajunge cu până la 10 zile mai devreme până în 2100, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio spun că o scădere a numărului total de zile ploioase face ca plantele să înflorească mai devreme în climatele nordice. Cercetările lor indică faptul că, odată cu nivelul actual de ploaie, frunzele vor apărea cu 1-2 zile mai devreme în fiecare deceniu.

În timp ce cercetările anterioare s-au concentrat asupra modului în care temperaturile mai calde din cauza schimbărilor climatice vor afecta începutul primăverii, aceasta este una dintre primele care se concentrează pe precipitații.

Desheng Liu, co-autor al studiului, a declarat: „Oamenii de știință s-au uitat în principal la modul în care temperatura afectează atunci când frunzele apar pentru prima dată și, dacă au luat în considerare precipitațiile, aceasta a fost doar cantitatea totală. „Dar nu cantitatea totală de precipitații contează cel mai mult, ci cât de des plouă.”

În studiu, echipa a analizat date din SUA, Europa și China, inclusiv datele în fiecare an când au apărut pentru prima dată frunzele și numărul de zile ploioase în fiecare lună. Ei au studiat, de asemenea, imagini din satelit din 1982 până în 2018, care au înregistrat când vegetația a început să înverzească.

Analiza lor a arătat că, pe măsură ce zilele ploioase au scăzut de-a lungul anilor, primăvara a sosit mai devreme în majoritatea zonelor din emisfera nordică. Pe baza descoperirilor lor, cercetătorii au calculat că scăderea precipitațiilor va însemna că primăvara va veni cu 10 zile mai devreme până în 2100.

Ar trebui să ne așteptăm la o primăvară și mai devreme în viitor, în comparație cu ceea ce ne spun modelele actuale”, a spus coautorul studiului, Jian Wang.

Potrivit cercetătorilor, există două motive principale pentru care o scădere a precipitațiilor are ca rezultat o primăvară mai devreme. În primul rând, zilele ploioase sunt și zile înnorate, ceea ce înseamnă că copacii și plantele primesc mai multă radiație solară la începutul anului, când sunt mai puține zile ploioase, stimulând creșterea frunzelor. Între timp, mai puține zile cu nori înseamnă, de asemenea, că temperaturile în timpul zilei sunt mai ridicate, cu mai multă lumină solară care încălzește solul și atmosfera.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Curiozități din întreaga lume. Cel mai lung nume al unei localități are 85 de litere

Cu aproximativ 200 de țări și peste 7,5 miliarde de oameni, descoperim zilnic o mulțime de curiozități interesante despre lume. Aflăm că cel mai iute ardei iute din lume te poate omorî, cel mai lung nume al unui loc de pe pământ are 85 de litere sau cea mai scăzută temperatură de pe pământ înregistrată vreodată este -63 grade Celsius. Coreea de Nord și Cuba sunt singurele țări din lume […]

today24 februarie 2022

0%