De multe ori auzim “ îmi doresc un cățel de ziua mea” sau “ vreau să îmi aducă Moș Craciun un cățel”, sunt dorințe frumoase numai că ne dorim pufoșeniile acelea albe și perfecte ca în pozele de pe internet. Nu este un lucru rău, este rău sa credem că un câine care nu este de rasă nu ne poate face fericiți. Este rău sa îi lăsam să se înmulțească și apoi sa chemăm hingherii. Oare ce se întâmplă cu ei? Un câine maidanez nu știe să iubească? Unde și cine să îl învețe dacă stă închis intr-un adăpost pentru câini până își găsește sfârșitul? Ei de ce nu au o șansă? Câinii maidanezi au suflet ca și cei de rasă, se pot educa/ dresa și pot oferi la fel de multă iubire și recunoștință pentru simplu fapt că au fost – aleși.
Minodora Brișan, medic veterinar, împreună cu Ilie Tâlpeanu directorul Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân au lansat o campanie numită “Salvează un Suflet”.
“Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân are în acest moment 330 de câini, toți sunt disponibili pentru adopții doar că o parte din ei sunt deja rezervati de persoane din țară, din judet dar si din afara țării, numărul câinilor rezervați este în număr mic. Media adopțiilor lunare de la începutul anului este de 30-35 în condițiile în care capturăm 60-70. Condiția primordială pentru a adopta este să îți dorești să iei un câine comunitar deoarece câinele comunitar de pe domeniul pe care l-am adus aici noi îl deparazităm îl vaccinăm, îl sterilizăm. Pentru a adopta este nevoie de o solicitare prin care se va cere buletinul dovada spațiului și o sursă de venit care va fi dovedita cu un bon de pensie sau bon de salariu, pentru cei care au apartament este nevoie și de acordul vecinilor în situația în care se dorește să adopte mai mult de doi câini. Mâncarea necesară pentru a hrăni zilnic un cățel diferă în funcție de talie și de tipul de mâncare, aceasta variază de la 300 de grame până la 600 de grame hrană uscată. Adăpostul poate primi donații de hrană în orice moment, în general avem donații foarte puține. Avem o legislație în privința adopției de la distanță, sincer la acest moment nu avem la adăpost astfel de situații dar putem face asta, cei care solicită pot veni, este o solutie de viitor”, a declarat într-un interviu pentru Canal SUD Ilie Tâlpeanu directorul Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân.
Și animalele abandonate au dreptul la o casă și să aparțină unei familii! Și ei au dreptul la fericire și iubire! Și ele au dreptul să iși creeze amintiri frumoase!
“Din păcate în adăpost sunt mai mulți bătrânei, adopția în județ este aproape zero pentru aceștia, însă norocul nostru și al lor sunt organizațiile din afară ce vor să ofere posibilitatea ca ultimii ani să fie fericiți și în siguranță și atunci au o șansa și pot pleca, însă cel mai căutat este tineretul cel puțin la nivelul județului Călărași, un puiuț necesită o îngrijire și o investiție suplimentară și datorită vaccinărilor pe care trebuie să le efectueze. Un puiuț este o provocare, oamenii ar trebui să știe totuși că un adult și un senior întotdeauna dau mai puțină bătaie de cap. Am o amintire frumoasă cu un adult, acesta va pleca săptămâna aceasta, are o poveste destul de frumoasă deoarece a venit destul de speriat dar a observat că oamenii de aici se comportă frumos și normal, atunci el a “înflorit”, acum este blând, sociabil și cu oamenii și cu alți căței care sunt în țarc, și spre norocul lui o familie din străinătate a decis să îi ofere un adăpost bun pentru ultimii lui ani de viață, el are 10 ani, este talie medie, întotdeauna cei de talie medie și mică au mai mare succes pentru că ocupă mai puțin spațiu și probabil oamenii au teamă de cei care sunt de talie mare mai ales neștiind istoricul, majoritatea cățelușilor au istoric în spate si noi nu știm. Atunci când adoptăm un animăluț și îl aducem acasă în primul rând câteva zile trebuie să îi oferim spațiu, are nevoie de câteva zile să se acomodeze, totul este nou pentru el. Un cățel adoptat poate oferi cu siguranță foarte multă iubire, cu siguranță el va fi mult mai drăgăstos dacă îi acordăm iubire. Dacă nu sunt adoptați cei care sunt agresivi și cei care au probleme de sănătate vor fi eutanasiați. Această campanie “Salvează un suflet” este aceea de a conștientiza faptul că în primul rând sterilizarea este cheia pentru a nu mai fi atâtea animăluțe abandonate pe străzi, deși am avut campanii de sterilizare și castrare. Puiuții aceia ajung pe străzi din păcate, oamenii pot veni să adopte, pot veni să viziteze adăpostul sau pot dona ori pot veni să interactioneze cu ei, doar pentru faptul că animăluțele primesc o mângâiere pentru aceștia contează enorm. De aceea oamenii pot veni să îi viziteze sau să îi adopte, adopția știu că poate fi privită cu multă răceală, în străinătate pot spune că este o modă acest lucru în schimb la noi este o obisnuinta să avem un cățel de rasă, dar și aceste suflete abandonate au nevoie și ele de o casă”, a declarat pentru Canal SUD Minodora Brișan.