Life

Somnul în timpul zilei te poate îmbolnăvi

today9 februarie 2023

Fundal

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetători din China, somnul frecvent ar putea fi un factor de risc pentru hipertensiune arterială și accident vascular cerebral.

Studiul, publicat în Hypertension, un jurnal produs de Asociația Americană a Inimii, este primul care analizează dacă somnul frecvent a fost legat de hipertensiune arterială și accident vascular cerebral, folosind ambele analize observaționale ale participanților pe o perioadă lungă de timp. Cercetătorii au combinat metoda cu randomizarea mendeliană, în care oamenii de știință folosesc markeri genetici pentru a examina dacă un factor de risc poate provoca o anumită boală.

Studiile anterioare despre această legătură au oferit concluzii contradictorii. De exemplu, acest studiu din 2017 a constatat că somnul în timpul zilei poate fi asociat cu un risc mai mare de hipertensiune arterială, în timp ce un studiu din 2019 a constatat că somnul în timpul zilei poate fi protector împotriva hipertensiunii.

Pentru analiza observațională, cercetătorii au analizat date de la Sursa de încredere Biobank din Marea Britanie. Studiul respectiv a înregistrat date genetice și de sănătate de la peste 500.000 de participanți cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani care trăiesc în Regatul Unit între 2006 și 2010.

Participanții care aveau deja hipertensiune arterială sau un accident vascular cerebral până la începutul studiului au fost excluși din rezultate. În cele din urmă, cercetătorii s-au uitat la 358.451 de participanți pentru a studia asocierea dintre frecvența somnului și raportările pentru prima dată de accident vascular cerebral sau hipertensiune arterială. Cercetătorii au împărțit participanții în grupuri în funcție de frecvența categoriilor de somn: de obicei, uneori și niciodată/rar.

Dintre aceștia: 50.507 au avut hipertensiune arterială, iar 4.333 au avut accidente vasculare cerebrale cu o perioadă de urmărire mediană de 11,16 ani.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Top 10 cei mai bogați artiști muzicali din lume

Industria divertismentului este înfloritoare la nivel global. Cu toate acestea, dincolo de muzica lor, unii dintre aceste superstaruri sunt extrem de bogate. India este o țară populară pentru cultura sa muzicală și artistică, reprezentată în filme, sport, ceremonii și alte câteva activități. Industria muzicală indiană a fost evaluată la 19 miliarde de rupii indiene în 2021 și se estimează că va depăși 28 de miliarde de rupii până în 2024. […]

today9 februarie 2023

0%