Administrație

Spectacole de teatru cu mize sociale, la Călărași

today16 iunie 2023

Fundal

Stagiunea de teatru social și educațional, organizată de Asociația OV 05, în parteneriat cu Muzeul Municipal Călărași și Centrul Județean de Cultură și Creație, a debutat, în Călărași, la data de 12 iunie. Acest program oferă acces la teatru, dar ajută și la crearea unui spațiu cultural accesibil pentru toți cetățenii.

Nu doar că în perioada 12-14 mai, la Muzeul Municipal Călărași, s-a desfășurat un atelier intensiv de teatru participativ, dedicat persoanelor care activează în cultură, învățământ sau activism, ci timp de patru zile municipiul nostru va găzdui patru reprezentații ale unor spectacole de teatru cu mize sociale, produse în perioada 2021-2022. Acestea se vor desfășura pe scena de spectacole “Barbu Știrbei” a Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, în zilele de 16, 17, 19 și 20 iunie, începând cu ora 19:00. Cele patru spectacole de teatru se adresează atât copiilor și adolescenților, cât și adulților, căci încurajează comunicarea dintre generații prin temele pe care le abordează.

Iată programul stagiunii de teatru social și educațional:

Matern-vineri, 16 iunie

– Rezervare: https://forms.gle/XbLMMGy8Qi5LrCUw6.

Matern” este un spectacol de explorare cu mijloace performative a transformărilor la care este supus corpul și psihicul femeilor care devin mame. Sarcina, nașterea, alăptarea sunt etape fundamentale ale maternității, care presupun transformări radicale, riscuri și provocări semnificative pentru psihicul și corpul feminin. Maternitatea este considerată o etapă dezirabilă în viața femeilor, ceea ce face ca aspectele mai dificile cu care se confruntă multe dintre femei pe durata maternității să rămână un tabu în societate, cu un potențial impact negativ asupra imaginii de sine sau bunăstării emoționale și psihologice a acestora. Spectacolul își propune să devoaleze aceste realități deseori tabuizate, oferind spațiu și voce mamelor și aspirând să creeze un loc de întâlnire între mame și nemame, un dialog care implică împărtășirea trăirilor și experiențelor reciproce cu scopul creșterii solidarității între femei în jurul subiectului maternității.

Cu: Oana Rusu şi Alice Monica Marinescu ∣ Mişcare scenică: Carmen Coțofană ∣ Scenografie: Irina Gâdiuță ∣ Muzica și versurile: Maria Sgârcitu şi Teodora Retegan ∣ Afiş: Lucia Mărneanu ∣ Concept şi scenariu: Alice Monica Marinescu.

• “Vulnerabil”-sâmbătă, 17 iunie;

– Rezervare: https://forms.gle/LcdKpVsFTCFgPR9Y7.

Vulnerabil. Relații de putere în familie” este un proiect de cercetare și producție de spectacol, care își propune să documenteze comportamente abuzive față de copii în cadrul familiei: pedeapsa corporală, umilirea, manipularea, neglijența sau șantajul emoțional – forme de violență normalizate în societatea românească, și să observe consecințele ulterioare ale abuzului în viața de adult. Proiectul are următoarele componente: cercetare artistică, intervenție educațională și realizarea unui spectacol de teatru. Prin mijloace performative, Vulnerabil. Relații de putere în familie pune în prim-plan atât istorii personale, cât și diferite aspecte sociale care țin de contexte ce perpetuează violența în familie.

Echipa artistică: Vera Ion, Ioana Chitu, Cabiria Morgenstern, Teodora Retegan, Alex Călin.

• “Energie vitală ” -luni, 19 iunie ;

– Rezervare: https://forms.gle/PEvZiRcKHadpGQdq6.

Ne mai putem imagina viața fără energie electrică? Care sunt cauzele și consecințele, la nivel uman și social, ale crizei prețurilor la energie? Cine este responsabil de criză și cine profită? Cum va arăta viitorul în context de „austeritate energetică”? A cui este energia? „Energie vitală”, spectacol-colaj despre criza prețurilor la energie, alcătuit din patru texte diferite, cu perspective complementare: Spectacolul are ca surse de inspirație: o cercetare amplă în mediul online, experiențe personale ale echipei artistice, discuții și interviuri cu persoane afectate de scumpirile din ultima perioadă și cu actanți din domeniul energiei – lucrători în sistemul energetic, ingineri, traderi, funcționari publici, oameni politici, economiști etc. Informațiile sunt însă filtrate ficțional, cu abordări și stilistici diferite, de la teatru documentar la distopie sau parodie.

Cu: Ioana Chițu, David Drugaru, Alice Monica Marinescu, Alexandru Potocean ∣ Texte: Nicoleta Esinencu, Bogdan Georgescu, Alice Monica Marinescu, David Schwartz ∣ Mișcarea scenică: Paula Dunker ∣ Muzica: Nikita Dembinski ∣ Grafica: Bogdan Marcu ∣ Consultant artistic: Andra Tarara ∣ Consultant tehnic: Andrei Mocearov ∣ Colaboratoare documentare: Adina Marincea ∣ Scenografia și regia: David Schwartz.

• “𝐀𝐜𝐫𝐨𝐛𝐚𝐭̦𝐢𝐢. Acrobații, 7 zile din viața unor profesori de țară” – marți, 20 iunie;

– Rezervare: https://forms.gle/gULqq5Rcd2Z5FShz6.

Cum se desfășoară viața și munca unui cadru didactic din mediul rural? Care sunt aspirațiile profesorilor și unde se întâlnesc cu necesitățile elevilor? Care este raportul între problemele sistemului de învățământ și problemele structurale ale societății? Spectacolul spune povestea a cinci profesori și profesoare la o școală gimnazială dintr-o comună fictivă din România. Cinci cadre didactice care vor să schimbe lumea de la catedră. Prin intermediul experiențelor acestora, pe parcursul unui an școlar, se construiește radiografia unei comunități, cu toate tensiunile și contradicțiile specifice. Spectacolul, deși ficțional, se bazează pe o cercetare riguroasă, desfășurată pe parcursul unui an, realizată prin interviuri, ateliere de teatru participativ și discuții informale cu diverși actanți din sistemul de învățământ – cadre didactice, elevi, directori, inspectori, lideri de sindicat.

Cu: David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, Tavi Voina ∣ scenografia: Irina Gâdiuță ∣ muzica și versurile: Paul-Ovidiu Cosovanu ∣ mișcarea scenică: Paul Dunca / Paula Dunker ∣ asistență regie și producție: Eva Todică ∣ Grafica: Cătălin Rulea ∣ scenariul și regia: David Schwartz ∣ documentare: David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, David Schwartz, Eva Todică, Tavi Voina ∣ Grafică: Cătălin Rulea.

Accesul la spectacole este gratuit.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Cele mai bogate celebrități din lume

Fără muzică, film și alte forțe creative care fac lumea să se rotească, viața ar fi într-adevăr foarte diferită. CelebrityNetWorth dezvăluie numele celor mai bogate vedete din lume. Cine este cea mai bogată celebritate din lume în 2023 Oprah Winfrey - 3,5 miliarde de dolari Gazda, mogul media și autoarea Oprah Winfrey are o avere netă raportată de 3,5 miliarde de dolari. Cu interviurile speciale Netflix cu oameni precum Prințul […]

today15 iunie 2023

0%