Administrație

Stadiul lucrărilor din Centrul Vechi

today11 august 2022

Fundal

Lucrările de modernizare a Centrului Vechi pietonal sunt în grafic, după cum ne-a declarat primarul municipiului Călărași, Marius Dulce. Astfel, s-au parcurs aproximativ 30% din lucrările executate pe pietonal. În prezent, se lucrează în zona Consiliului Județean. Edilul susține că investiția va fi finalizată până în luna decembrie a anului următor.

Potrivit ultimei estimări, ne apropiem de 30% din ceea ce avem de executat pe pietonal. Suntem în grafic. Graficul lucrărilor se respectă, chiar dacă avem și anumite probleme tehnice, pentru că nicio lucrare nu este perfectă și atunci a trebuit să schimbăm anumite detalii tehnice, dar am găsit soluții. Graficul se respectă și, așa cum vedeți, se lucrează. Cu siguranță, la anul va fi gata investiția. Acum lucrăm în zona Consiliului Județean. Ne-am oprit în zona aceasta pentru că sperăm să organizăm și Zilele Municipiului Călărași pe platou și vom începe să reașezăm totul, de la Piața Centrală spre Consiliul Județean. Iarna ne va prinde cu stratul suport de beton, pentru a nu mai fi acest disconfort creat de noroi sau praf, așa cum se întâmplă atunci când construiești ceva”, a afirmat Marius Dulce.

Toate proiectele cu fonduri europene derulate de Primăria Călărași au avut de suferit din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcții, lucru care s-a întâmplat și cu acest proiect despre care facem vorbire.

La toate lucrările pe fonduri europene, SF-urile au fost realizate undeva în perioada 2016-2017, până în anul 2018. Gândiți-vă că majoritatea proiectelor au fost semnate în 2018-2019, iar implementarea unora dintre ele nici la ora aceasta nu a început, deoarece creșterile de prețuri la materialele de construcții ne-au afectat și atunci a trebuit să găsim alte soluții tehnice pentru a rămâne oarecum în prețurile materialelor și cu ajustarea respectivă pe care a legiferat-o Guvernul. Deci, încercăm să facem lucrurile funcționale și de o bună calitate. (…) Valoarea proiectului o să se schimbe undeva cu 25-30%, în funcție de ajustările care ne ies la prețurile de materiale. Să sperăm că iarna aceasta nu va mai fi nicio creștere a materialelor de construcții, astfel încât să putem rămâne la soluțiile tehnice pe care le-am adaptat până acum”, a concluzionat primarul Călărașiului.

Lucrările se derulează în cadrul proiectului “Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călăraşi prin crearea unui spaţiu urban multifunctional în zona centrală a municipiului”, care beneficiază de finanţare prin POR 2014-2020.

Contractul de finanţare a fost semnat pe 19 decembrie 2019, valoarea totală a proiectului fiind de 36.346.757,34 lei, adică aproximativ 7,65 milioane de euro.

Pe 23 decembrie 2021, s-a semnat Ordinul de începere a lucrărilor.

Valoarea totală a contractului de lucrări este de 32.687.921,74 lei, inclusiv TVA.

Amplasamentul vizat de proiect este format din zona pietonală care se desfăşoară între strada Sloboziei şi strada Dobrogei precum şi aleile de legătură ale acestei zone cu Parcul Central, segmentul din strada Sloboziei cuprins între intersecţia cu strada Bucureşti şi cea cu strada 1 Decembrie 1918 şi segmentul străzii Traian între strada 1 Decembrie 1918 şi Bulevardul 1 Mai.

Proiectul propune ca segmentul străzii Sloboziei, de la intersecţia cu strada Bucureşti până la intersecţia cu strada 1 Decembrie 1918 să devină un spaţiu de tip share-space, concept de mobilitate în care pietonul are prioritate, iar strada 1 Decembrie 1918 va deveni un spaţiu dedicat în exclusivitate pietonilor şi bicicliştilor.

Prin acest proiect se dorește revitalizarea Centrului vechi pietonal al municipiului Călărași, păstrând indicii urbanistici din vechea configurație, dar îmbunătățind esențial caracterul funcțional al zonei, definindu-l ca Centru socio-cultural al municipiului Călărași prin crearea unor spații publice, grădini, squaruri și piețe conectate, parțial, prin zone pietonale. Se vor executa lucrări de infrastructură, construirea de fântâni arteziene, mărirea și diversificarea zonelor de spațiu verde prin amplasarea de jardiniere și gradene de sprijin, trepte și rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, pergole, mobilier urban modern, iluminat ornamental, canalizații subterane pentru instalații noi, cât și pentru rețelele de telefonie și cablu existente.

Pentru că orașul viitorului este unul smart, primăria îşi doreşte, prin acest proiect, cu ajutorul tehnologiei, realizarea unor soluții extrem de viabile pentru cetățeni prin înscrierea Municipiului Călărași pe traiectoria dezvoltării inteligente.

Ca obiective clare definite în documentele de planificare ale proiectului, se vor moderniza în totalitate zonele de ședere, utilizând sisteme inteligente și autonome, prin amplasarea de bănci inteligente, dotate cu prize USB.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Administrație

Primăria Călărași a achiziționat 16 detectoare profesionale de monoxid de carbon

Primăria Municipiului Călăraşi a achiziţionat, în urma unui amendament depus de consilierul local PRO România, Vlad Sârzea, la Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al municipiului pe anul 2022, adoptat în februarie, 16 detectoare profesionale de monoxid de carbon care intră, începând de astăzi, în baza unui acord de parteneriat, în dotarea ambulanţelor din cadrul SAJ – Staţia Centrală Călăraşi, respectiv ISU – Departamentul de Pompieri Călăraşi, ce operează […]

today10 august 2022

0%