Life

Știai că ceasul biologic sună și pentru bărbați

today13 martie 2023

Fundal

Femeile primesc cea mai mare atenție în privinţa fertilităţii deoarece au un număr limitat de ovule la naștere și trebuie să se confrunte cu modificările cantității și calității ovulelor începând cu vârsta de 35 de ani. Medicul endocrinolog specializat în reproducere Jane L. Frederick atrage atenţia asupra faptului că puțini bărbați recunosc că și ceasul lor biologic ticăie, cu toate că, spre deosebire de acum patru decenii, mai mulţi dintre ei ajung să aibă copii la peste 45 de ani. Frederick subliniază, de asemenea, că „riscul de a dezvolta o afecțiune medicală sau de a fi expus la toxine crește odată cu vârsta pentru bărbați”, ceea ce îi poate face mai puțin fertili.

Nivelurile de testosteron la bărbați scad constant în timp

Faptul că nivelul de hormoni testosteron se reduce la bărbaţi pe măsură ce avansează în vârstă este subliniat tot de medicul endocrinolog Frederick. Acest nivel scăzut de testosteron le poate afecta și capacitatea de a avea un copil. „Acest fapt le poate provoca o scădere a dorinței sexuale, probleme cu erecția și dificultăți în a obține ejaculare – toate contribuind la infertilitatea cuplului. Rămân multe necunoscute în ceea ce priveşte bărbatul în vârstă şi infertilitatea. Cercetările ulterioare ne vor oferi o mai bună înțelegere a impactului vârstei asupra infertilității masculine”, a explicat medicul.

Bărbaţii devin mai puţin fertili odată cu înaintarea în vârstă

Un studiu realizat de Şcolile medicale Beth Israel Deaconess și Harvard a analizat pacienții cu FIV și a constatat că, în timp ce femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 42 de ani au avut cele mai mici şanse de concepere, şi la bărbaţi şansele s-au redus odată cu înaintarea în vârstă, chiar și la cei ai căror partenere erau mai tinere.

Medicul urolog T. Mike Hsieh a declarat pentru Yahoo Life că, deși „nu există atât de multe date” despre fertilitatea masculină ca în cazul celei feminine, „creșterea vârstei paterne este asociată cu declinul numărului de spermatozoizi, a calităţii acestora, a volumului spermei, testosteronului și capacităţii de a avea activitate sexuală”.

Este în general acceptat ca vârstă paternă avansată începe la aproximativ 45 de ani. Un alt urolog, medicul Paul Turek, expert în fertilitatea bărbaților, a adăugat că, după vârsta de 50-60 de ani, la bărbați se instalează o „scădere definitivă” a fertilității în comparație cu bărbații mai tineri din cauză că anumiți factori de risc cresc pe măsură ce bărbații îmbătrânesc.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Life

Unde își țin celebritățile statuetele Oscar

Mulți dintre noi încă îşi mai atârnă premiile pe perete sau îşi ţin trofeele la vedere, pe dulapul din sufragerie și le arată celor care le vizitează casa. Unele celebrităţi de la Hollywood care au primit unul sau mai multe Oscaruri au evitat să le păstreze în casă. Kevin Costner şi-a ţinut Oscarurile în sertar Câștigător a două premii Oscar pentru cel mai bun film și pentru cel mai bun […]

today13 martie 2023

0%