Divers

Toate informatiile despre furnici (morfologia, ciclul de viata, metode de combatere furnici)

today5 iulie 2021

Fundal
Furnicile iti dau batai de cap? De cand au venit caldurile pare ca totul este invadat de furnici? Nu-ti mai gasesti locul nici in casa nici afara din cauza aceste insecte? Afla acum totul despre furnici si cum poti scapa rapid si eficient de ele.
  1. Descriere morfologica Furnica

    neagra comuna (Lasius niger):
    Muncitori de 3,4 pana la 5 mm in lungime, matci de 15 mm in lungime; culoare: maro inchis pana la negru pentru lucratori, maro pentru regine; talie cu un singur segment.

    Antene unghiulare; piese bucale de mestecat; doua perechi de aripi membranice (daca exista), cele anterioare atasate de cele posterioare prin carlige; abdomenul ingustat la baza, asemanator unei talii, cu noduri sau solzi caracteristici; metamorfoza completa, cu stadiul de ou, larva, pupa si adult; sistem social complex.

 

Firma de dezinsectie si deratizare Pestcontrol-Bucuresti ofera informatii complete despre furnici si servicii de dezinsectie impotriva furnicilor.

Furnica faraonului (Monomorium pharaonis):

Antene unghiulare; piese bucale de mestecat; doua perechi de aripi membranoase (daca exista), atasate anterior de cele posterioare prin carlige; abdomenul ingustat la baza, asemanator unei talii, cu noduri sau solzi caracteristici; metamorfoza completa, cu stadiul de ou, larva, pupa si adult; sistem social complex.
Muncitori de 1,5 pana la 2 mm lungime, maroniu galbui, uneori cu abdomenul maro. Antene cu 12 segmente plus 3 segmente terminale clavate. Ochii bine dezvoltati. Torace fara spin si gafait relativ mic. Petiol binodal.
Masculi de 3 mm lungime, negri, inaripati (desi nu zboara).
Regine de 3,6 pana la 5 mm lungime si rosu inchis, cu aripi (desi nu zboara). Reginele isi pierd aripile la scurt timp dupa imperechere.

Furnica argentiniana(Linepithema humile):

Lucrator: Dimensiunea este de 2 pana la 3 mm si sunt monomorfe. Are o culoare maro stralucitoare, ruginita, cu toracele primul articol al antenelor si picioarele oarecum mai palide, maxilarul fiind galbui.
Capul este mai lat decat toracele si are antene cu 12 brate. Petiolul este alcatuit dintr-un segment.
Toracele vazut din lateral nu este regulat in partea sa dorsala si nu exista dinti in partea superioara.
Picioarele nu sunt extrem de lungi si sunt proportionale cu corpul.

Peisajul nu mai este decat capul.

* Femela: Mai mare (4,5 pana la 5 mm). Culoarea este maro inchis, antenele, picioarele si marginile posterioare ale segmentelor gaster sunt rosiatice, in timp ce falcile, suturile toracice si articulatiile picioarelor sunt galbui.

* Barbat: dimensiunea lucratorului sau mai mica, culoarea sa fiind similara cu cea a femelei.

2. Distributie geografica Furnica

neagra comuna (Lasius niger) :

In Marea Britanie exista relativ putine specii indigene care cuibaresc in exterior si care intra in mod regulat in case. Una dintre aceste specii este furnica neagra comuna (Lasius niger), o insecta activa care cuibareste in aer liber, in iarba, pe pereti si sub pavaje. Calatoreste pe distante mari in cautarea hranei, motiv pentru care intra in case.

Furnica faraonului (Monomorium pharaonis):

originar din Africa de Nord / bazinul mediteranean. Raspandit pe rute comerciale internationale si larg distribuit astazi. Faptul ca au nevoie de conditii calde si umede ii mentine limitati la cladirile din regiunile temperate.
Infestarile pot aparea intr-o mare varietate de locatii, inclusiv blocuri rezidentiale, hoteluri, spitale si alte institutii, facilitati de manipulare a alimentelor, gradini zoologice si la bordul navelor. In climatul cald, infestarile pot aparea in aer liber.

Insectele pot fi asociate cu structura cladirilor (de exemplu, golurile peretilor, ferestrele, zonele de depozitare etc.), plantele si consumabilele sterile. Infestarile se raspandesc prin cladiri prin linii de utilitati (de exemplu, instalatii de incalzire si electrice). Furnicile cauta apa in jurul piscinelor si in punctele in care s-a produs condens (de exemplu, ferestre, pereti etc.).
Pot supravietui la temperaturi scazute pentru perioade lungi de timp, in timp ce lucratorii continua sa caute hrana. Au nevoie de o temperatura minima de 18 ° C pentru a supravietui si de 30 ° C pentru ca coloniile sa prospere. Infestarile de cladiri sunt relativ insensibile la anotimpuri, desi sunt favorizate de functionarea sistemelor de incalzire iarna.

Furnica argentiniana (Linephiterma humilis):

Cuiburile se gasesc in mod normal in solul umed, langa sau sub cladiri, la poalele plantelor, sub lemn si langa apa si alimente.

3. Relevanta ca daunator Furnica

neagra comuna (Lasius niger):

Muncitorii care cauta hrana sunt o pacoste, deoarece in cautarea lor parcurg distante lungi de-a lungul unor rute bine definite si se aglomereaza in jurul sursei de hrana. Ei prefera alimentele dulci.
Sapaturile lor in jurul radacinilor plantelor de gradina usuca excesiv solul. De asemenea, cresc afide (un alt daunator) pentru a obtine secretiile dulci de miere pe care aceste afide le produc. Pe de alta parte, acestea sunt benefice in calitate de pradatori ai altor insecte si, in general, ai scuturatorilor. Este evident ca sunt inestetice si pot deteriora alimentele destinate consumului uman.

Furnica faraonului (Monomorium pharaonis):

Muncitorii sunt enervanti, deoarece calatoresc pe distante mari in cautare de hrana si apa de-a lungul traseelor ​​cu o poteca urat mirositoare. Desi sunt omnivori, prefera hrana bogata in proteine. Mananca carne, branza, grasimi, zahar, miere, gem, ciocolata etc. In spitale se hranesc si cu sange, lichide pentru hrana parenterala, supuratii din rani si varsaturi.
Insectele moarte si soarecii si fecalele soarecilor reprezinta o alta sursa de hrana pentru furnici. Pot infesta haine si spalatorii.

Deteriorarea materialelor poate fi cauzata de activitatea de mestecare a furnicilor, care poate musca si copiii oriunde pe corp, inclusiv pleoapele. Acestea pot deteriora ambalajul si pot intra in pungi de plastic care contin bandaje si instrumente sterile.

Furnicile faraonului prezinta un risc pentru sanatate. Pot transmite mecanic organisme patogene, deoarece se hranesc in locuri insalubre, inclusiv canalizari, cosuri de gunoi, pansamente etc. O preocupare deosebita este capacitatea sa de a infesta consumabile sterile de spital.

Furnica argentiniana (Linephiterma humilis):

Aceasta furnica extrem de daunatoare este atat un daunator domestic, cat si agricol. Invadeaza case, consortii departamentale, magazine etc., atacand tot felul de substante dulci, precum si carne, paine, fructe etc.
Dauneaza indirect plantelor ornamentale, plantelor cultivate si culturilor de rosii, citrice si avocado, deoarece protejeaza si difuzeaza anumite afide si coccide daunatoare culturilor, cum ar fi afidele, cocosii, tigarile etc., ale caror secretii zaharate servesc drept hrana. De asemenea, se hranesc cu secretiile anumitor plante.
Desi matcile sunt de scurta durata, cateva luni, deoarece coloniile au multe matci, acestea continua sa creasca la numar la nesfarsit, acest lucru le caracterizeaza ca un daunator foarte problematic, deoarece furnicile argentiniene pot forma supercolonii.

4. Ciclul de viata

furnica neagra comuna (Lasius niger):

Obiceiurile gregare ale furnicilor au condus la dezvoltarea unui sistem de casta in care indivizii indeplinesc sarcini specializate in cadrul comunitatii, si anume: muncitori (femele sterile), barbati fertili si regine (femele fertile).
Furnicile muncitoare construiesc si extind cuibul, au grija de formele larvelor si merg in cautarea hranei, fapt care le transforma intr-un daunator. Reginele nu indeplinesc niciuna dintre aceste sarcini si aproape niciodata nu parasesc cuibul. Imperecherea intre indivizi sexualizati are loc la mijlocul zborului. Aceste roiuri spectaculoase sunt formate dintr-un numar mare de furnici. Roiul in sine nu isi pastreaza structura mai mult de 2 sau 3 ore.
Masculii mor dupa imperechere, dar femelele isi pierd aripile si sapa o cavitate in pamant unde vor hiberna.

Depunerea oualor are loc la sfarsitul toamnei; larvele, fara picioare si albe, clocesc dupa 3 pana la 4 saptamani si se hranesc cu secretiile glandelor salivare ale reginei pana cand acestea sunt complet dezvoltate, moment in care clocesc si formeaza cunoscutele „oua de furnica”. Din aceste pupe reiese prima generatie de furnici lucratoare, care sunt insarcinate cu cautarea hranei si ingrijirea generatiilor urmatoare. Formele sexuale se nasc mai tarziu. Ciclul dureaza aproximativ 2 luni; un cuib poate dura cativa ani daca conditiile sunt favorabile.

Furnica faraonului (Monomorium pharaonis):

Furnicile faraonului sunt insecte sociale care traiesc in colonii variind de la cateva zeci la 300.000 de indivizi. Coloniile sunt formate din muncitori (femele sterile), barbati fertili si regine (femele fertile). In fiecare colonie exista de obicei mai multe regine (colonii poligine) care coexista pasnic. Reginele pot fi inlocuite, astfel incat coloniile sa supravietuiasca la nesfarsit.

Noile colonii sunt in general formate prin fragmentare, iar o perturbare a cuibului poate fi factorul declansator. Adultii se ocupa de acest proces, la care pot participa reginele. Muncitorii transporta etapele larvelor, care pot da nastere reginelor si masculilor, la noul cuib. Cuiburi temporare pot fi stabilite in timp ce lucratorii cauta noi locatii. Daca este stabilita pe un dispozitiv mobil, distributia
infestarilor poate fi extraordinar de larga.

Muncitorii asigura hrana coloniei si pastreaza cuibul in stare buna. Doar 5-10% dintre lucratoarele participa efectiv la hranire. Din larvele cele mai bine hranite se vor naste masculi si femele fertile.

Nu formeaza niciodata roiuri zburatoare; Imperecherea are loc in cuiburi si gauri de constructie. Fiecare regina produce pana la 350 de oua din care, dupa aproximativ o saptamana, ies larve fara picioare care sunt hranite de regine si ingrijite de muncitori.
Dezvoltarea larvelor dureaza aproximativ 3 saptamani, iar faza pupala aproximativ 9 zile. Ciclul complet, de la culcare la adult, dureaza aproximativ 5 saptamani si jumatate, in functie de temperatura. Furnica

argentiniana (Linephiterma humilis) :

O colonie este alcatuita din numeroase furnici lucratoare (asexuate) – care sunt cele mai frecvente – multe regine (pentru aceasta acestea sunt definite ca colonii poligine) si la sfarsitul primaverii puteti vedea barbati si femele virgine (viitoare regine) care au contact in
interiorul sau in afara dealurilor furnicilor. La sfarsitul imperecherii, masculii mor, iar femelele se transforma in regine, a caror singura functie este ovipozitia.
Reginele sunt mai mari si mobile – aceasta specie poate avea pana la o suta de regine in furnicar – si poate fi vazuta de multe ori in afara furnicarului cu un grup de muncitori. Aceasta mobilitate le permite sa se mute intr-un alt cuib daca conditiile de mediu devin nefavorabile, cum ar fi sosirea vremii reci care ii obliga sa se adaposteasca in interior.
De asemenea, se misca, cele care cuibaresc pe sol, cand apar ploi abundente. Reginele sunt de scurta durata, cateva luni: dar, din moment ce coloniile au multe regine, ele continua sa creasca la numar pe termen nelimitat.
Furnicile argentiniene pot forma supercolonii. Furnicile invazive ale unei colonii sunt prietenoase cu cele ale alteia din aceeasi specie si chiar si coloniile se pot alatura, acest lucru fiind mai frecvent iarna.
In SUA, aceasta specie este agresiva cu alti egali din furnicar diferit.

La sfarsitul primaverii si verii, coloniile mai mari se impart adesea in doua sau mai multe. Aceasta diviziune apare atunci cand o regina emigreaza cu un grup de muncitori intr-o noua locatie.

Furnica invaziva deplaseaza, distruge alte specii de furnici, astfel, de exemplu, ataca si alunga furnica neagra comuna (Acromyrmex lundi), in ciuda faptului ca este mai mare, dar mai putin agresiva, de obicei atunci cand sunt prezente furnici argentiniene. Nu exista prezenta
altor specii de furnici sau alte tipuri de insecte taratoare.

5. Masuri de control Furnica

neagra comuna (Lasius niger) :

a) Igiena / gestionare
Desi deseori sunt inaccesibile si dificil de distrugut, cuiburile furnicilor trebuie eradicate daca infestarile trebuie controlate cu succes.
Cuiburile furnicii negre comune sunt localizate prin urmarirea rutelor lor. Sursele potentiale de hrana trebuie identificate si protejate de atacuri.

b) Controlul prin insecticide
Tratamentele pe baza de insecticide pot fi aplicate in si in jurul cuibului, avand grija sa lase un film insecticid rezidual in puncte strategice, cum ar fi, de exemplu, intrarile in cladiri (usi, ferestre, ventilatoare, conducte si drenuri). Tratamentul cu preparatul trebuie efectuat cu respectarea instructiunilor de pe eticheta si trebuie sa includa imbinarile peretilor si ferestrelor, traseele furnicilor
si alte adaposturi. Acordati o atentie deosebita fisurilor mici si nesemnificative, care pot fi principalele puncte de intrare pentru furnici. Momelile insecticide pot fi plasate si in punctele de intrare.

Furnica faraonului (Monomorium pharaonis):

Pentru a controla cu succes furnicile faraonului, este necesar sa distrugeti cuiburile, o sarcina dificila, deoarece acestea sunt adesea situate in locuri inaccesibile. Cele mai eficiente masuri de control includ tratamentul meticulos cu insecticide pentru a se asigura ca toate
insectele sunt expuse substantei toxice intr-o perioada scurta de timp. Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este prin plasarea momelilor, desi in anumite situatii poate fi necesar sa se efectueze tratamente cu insecticide pentru controlul rapid al furnicilor sau sa se stabileasca tratamente perimetrice care sa previna imigratia acestora. Numai tratamentele conventionale au o eficacitate limitata in controlul cuiburilor de furnici
faraon.

Sunt necesare studii pentru a determina amploarea infestarii, care ar trebui sa includa evaluari vizuale si sa colecteze informatii de la clienti cu privire la distributia furnicilor. De asemenea, poate fi realizat un studiu bazat pe plasarea momelii, care poate consta din diferite materiale, cum ar fi mierea, zaharul si carnea (de exemplu, ficatul crud).

Odata identificata amploarea infestarii, se aplica momeala insecticida. Este recomandat sa plasati initial momeala in afara zonei infestate si sa va deplasati spre interior pana cand este acoperita intreaga extensie. Trebuie sa aveti grija sa nu ratati buzunarele de infestare in timpul tratamentului. Succesul tratamentului poate fi determinat in studii succesive.

Dezinsectie, Deratizare si Dezinfectie SRL ( Servicii de deratizare ) Adresă: Strada Vigoniei 6,     București 040341 – Telefon: 0765 444 422 / Program: Deschis non-stop

Scris de: Buterez Dorin

Articolul precedent

Divers

BitCase – Raiul huselor personalizate pentru iPhone, Samsung si Huawei

BitCase are grijă de telefonul tău mobil cu ajutorul celor mai atractive huse, iar asta nu este tot, la noi îți vei putea personaliza husa, prin imprimarea unei poze. Vara anului 2021 a venit cu surprize pentru pasionații de huse cu spate din sticlă, care au un aspect premium și în același timp elegant. Pentru a te bucura o perioadă îndelungată de telefonul tău mobil, va trebui să îl protejezi […]

today5 iulie 2021


Similar posts

0%