Life

Tu ai gusta? Delicatese culinare preparate cu… sânge

today20 mai 2022

Fundal

Gurmanzii ar fi în stare să încerce orice, până la preparate inedite care au un ingredient neobişnuit: sângele. Zeci de culturi consumă sânge în aproape toate modurile imaginabile. Amestecat în băuturi, pus în aluatul de pâine sau în deserturi, sângele de vită sau porc a devenit un ingredient folosit în multe gospodării. Nu este vorba neapărat de preparate culinare care au făcut parte cândva dintr-un ritual sau care erau consumate de canibali antici, ci despre unele cât se poate de apropiate de cele pe care le facem de obicei: clătite, tocăniţe, budinci, îngheţate.

O altfel de Îngheţată

Multe fabrici de îngheţată din SUA au început să experimenteze utilizarea sângelui de porc la fabricarea înghețatei. Bucătarul D.C. Garret Fleming a combinat înghețata modernă cu budinca de sânge italiană şi a obţinut o cremă groasă, cu un gust deosebit. Înghețata a cucerit pe mulţi, pentru că avea un înlocuitor pentru gălbenușurile de ou, la care unii au alergie şi care îngroașă crema în mod normal.

Tocăniţă poloneză czernina

Numită czernina sau czarnina, această tocană, care se prepară în Polonia, conţine sânge de raţă. Tocaniţa este simplă, iar ingredientul principal este carnea de raţă. Se deosebește de alte tocănițe prin faptul că bulionul dulce, acru și acidulat⁠ este făcut din sânge de rață amestecat cu oțet, miere și sirop de fructe. Uneori, carnea de raţă este înlocuită cu cea de pui, de porc sau de iepure. În trecut, tocăniţa czernina era folosită pentru a-i alina pe tinerii pețitori care erau respinși.

Budinca italiană

Preparatul italian denumit Sanguinaccio Dolce înseamnă budincă de sânge dulce. Ingredientele principale sunt laptele, ciocolata, zahărul la care se adaugă făină, vanilie, scorțișoară, stafide, dar şi sânge de porc. Desertul a devenit popular după sezonul al treilea al serialul “Hannibal”, despre ucigașul-canibal cu același nume. Hannibal Lector a ales să-și facă Sanguinaccio Dolce cu sânge de vacă și apoi cu un alt fel de sânge.

Clătite cu sânge

În Suedia, dar şi în celelalte ţări scandinave, nu este tocmai ceva neobişnuit să foloseşti sânge de porc sau de ren la prepararea unor clătite numite Blodplättar. Sunt subţiri, crocante şi se mănâncă adesea cu carne de ren sau porc. Reţete asemănătoare se găsesc şi în Spania. Este vorba despre filloas de sangre, numite verikäkk în Estonia. Suedezii prepară și supă de sânge, budincă de sânge, găluște de cartofi cu sânge și pâine cu sânge.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Cele mai ciudate lucruri pe care nu le știai despre planeta noastră

Pământul avea odată două luni. Scientologul planetar Erik Asphaug, împreună cu cercetătorul postdoctoral Martin Jutzi, de la Universitatea din California Santa Cruz, au efectuat un studiu în 2011 care spunea doar că Pământul avea două luni. Teoria lor este că o a doua lună, mult mai mică, ar fi posibil să orbiteze Pământul înainte de a se izbi în esență de celălalt satelit lunar. Acest lucru ar explica de ce […]

today20 mai 2022

0%