Neobișnuit

Un bărbat s-a îmbolnăvit după ce a mâncat cereale în exces

today3 noiembrie 2022

Fundal

Cui nu-i plac cerealele la micul dejun? Se găsesc sub diverse forme şi cu arome variate. Sunt preferate mai ales de copii. Recent, un bărbat a arătat că şi adulţii pot fi încântaţi la culme de aceste alimente dulci, dar a văzut cu ochii lui efectele excesului de cereale, potrivit clickpentrufemei.ro.

Un britanic de 51 de ani, Chris Kirk din localitatea Upper Beeding a mâncat o mulțime de cereale nu doar la micul dejun, ci și la prânz. Cum este un tată foarte ocupat, i s-a părut o alegere uşor de preparat, rapidă. Curând şi-a dat seama că a plătit un preț prea mare pentru apetitul lui crescut pentru cereale.

Cum i-au afectat sănătatea cerealele

A mâncat câte două boluri de fulgi de porumb în fiecare zi şi, fără să-ţi dea seama a făcut o supradoză de fier, ceea ce a început să-i afecteze sănătatea. „Am început să am mâncărimi la mâini și picioare, nu puteam să dorm, nu aveam energie și, pentru că am renunțat recent la fumat, m-am şi îngrășat. Doctorul mi-a făcut un test de sânge de rutină. Rezultatele a arătat că am probleme cu ficatul”, a explicat bărbatul. În următoarea jumătate de an, leziunile lui hepatice s-au agravat.

Problemele cu ficatul puse pe seama îngrăşării rapide

Iniţial, medicul lui Chris Kirk a presupus că leziunile hepatice au fost cauzate de greutatea lui, deoarece era supraponderal și chiar în categoria obezilor. „Era frustrant, dar, pentru că eram gras, toată lumea credea că am ciroză hepatică cauzată de obezitate, așa că nu m-au luat în serios și nu mi-au investigat problema în mod corespunzător”, a adăugat el. Abia după alte verificări s-a descoperit că avea un nivel ridicat de feritină. Feritina este o proteină care stochează fierul în celule.

Excesul zilnic de fulgi de porumb a făcut ca ficatul lui Chris să stocheze fier în exces, ceea ce îi afecta celulele hepatice. Medicii i-au spus să elimine fierul din alimentație. Chris a spus că abia după ce a început dieta s-a simţit cu adevărat bine şi a început să slăbească.

Excesul de cereale creşte periculos aportul zilnic de fier

Referitor la cazul lui Chris, medicul Sihame Benmira de la centrul de analize medicale britanic Medichecks a spus: „Este puțin probabil ca majoritatea oamenilor care consumă cereale fortificate să facă un supradozaj de vitamine sau minerale. Intoxicația cu fier depinde de cât de mult fier ingeră o persoană, dar și de alți factori, cum ar fi orice problemele de sănătate pe care le-ar putea avea și dacă iau un anumit medicament în același timp”.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Administrație

Consiliul Județean Călărași a primit finanțare pentru renovarea Spitalului Județean Călărași și a Muzeului Dunării de Jos

Consiliul Județean Călărași a primit finanțare prin PNRR pentru două proiecte Consolidare seismică și modernizare a Spitalului Județean Călărași și renovarea Muzeului Dunării de Jos. Proiectele au fost depuse de Consiliul Judetean Călărași în cadrul primei runde de atragere de fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență - Componenta C5/ Valul Renovării. La Muzeul Dunării de Jos" Călărași valoarea totală a finanțării este de 648.600 euro (fără TVA). Se […]

today3 noiembrie 2022

0%