Neobișnuit

Un nou studiu dezvăluie secretul modului în care „meduzele nemuritoare” întârzie îmbătrânirea

today7 septembrie 2022

Fundal

Oamenii de știință din Spania au deblocat codul genetic al „meduzei nemuritoare”, o creatură capabilă să revină în mod repetat la starea juvenilă, în speranța de a descoperi secretul longevității lor unice și de a găsi noi indicii despre îmbătrânirea umană.

În studiul lor, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, Maria Pascual-Torner, Victor Quesada și colegii de la Universitatea din Oviedo au cartografiat secvența genetică a Turritopsis dohrnii, singura specie cunoscută de meduze capabilă să întinerească în mod repetat. Ca și alte tipuri de meduze, T. dohrnii trece printr-un ciclu de viață în două părți, trăind pe fundul mării în timpul unei faze asexuate, unde rolul său principal este de a rămâne în viață în perioadele de deficit de hrană. Când condițiile sunt potrivite, meduzele se reproduc sexual.

Deși multe tipuri de meduze au o anumită capacitate de a întârzia îmbătrânirea și de a reveni la un stadiu larvar, majoritatea își pierd această capacitate odată ce ajung la maturitatea sexuală, au scris autorii. Nu și în cazul T. dohrnii.

Știm că această specie este capabilă să facă un mic truc evolutiv timp de poate 15-20 de ani”, a spus Monty Graham, expert în meduze și director al Institutului de Oceanografie din Florida, care nu a fost implicat în cercetare. Acest truc i-a adus speciei porecla de „meduză nemuritoare”, un termen pe care Graham recunoaște că este puțin hiperbolic. Studiul a avut ca scop înțelegerea a ceea ce a făcut ca această meduză să fie diferită prin compararea secvenței genetice a T. dohrnii cu cea a Turritopsis rubra, un văr genetic apropiat căruia îi lipsește capacitatea de a întineri după reproducerea sexuală.

Ceea ce au descoperit este că T. dohrnii are variații în genomul său care îl pot face mai bun la copierea și repararea ADN-ului. De asemenea, par a fi mai buni la menținerea capetelor cromozomilor numite telomeri. La oameni și la alte specii, s-a demonstrat că lungimea telomerilor se scurtează odată cu vârsta.

Graham a spus că cercetarea nu are valoare comercială imediată. Nu putem să ne uităm la el, hei, vom recolta aceste meduze și o vom transforma într-o cremă pentru piele”, a spus el.

Are mai mult de-a face cu înțelegerea proceselor și a funcționalității proteinelor care ajută aceste meduze să înșele moartea. „Este una dintre acele lucrări despre care cred că va deschide o ușă către o nouă linie de studiu care merită urmată”.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Administrație

E oficial! Municipiul Călărași va avea sursă alternativă de apă potabilă

Municipiul Călărași poate beneficia de o sursă alternativă de apă, prin intermediul puțurilor forate, aflate în vecinătatea fostului Combinat Siderurgic. Directorul general al SC Ecoaqua SA Călărași, Eduard Grama, spune că rezultatul buletinelor de analize efectuate este unul bun, astfel că apa din puțurile forate este potabilă și poate fi redată consumului. El este convins că în două săptămâni va fi pornit primul puț. Într-o lună și jumătate, orașul nostru […]

today7 septembrie 2022

0%