Neobișnuit

Un nou trend pe TikTok. Bandă adezivă pentru un somn mai bun

today22 septembrie 2022

Fundal

Cele mai recente cercetări au arătat că respiraţia nazală activează creierul mai mult decât cea pe gură. În ultimul timp, cei mai urmăriţi tiktokeri au vorbit despre cât de benefică este lipirea unei benzi adezive pe gură în timpul nopţii, pentru a încuraja respirația pe nas în somn, potrivit sleepopolis.com. Ce părere au oare experţii?

O sănătate orală mai bună, reducerea anxietăţii, oxigenarea mai bună a corpului, energizarea, prevenirea tulburărilor de somn – toate acestea sunt efectele benefice descoperite de cei care au folosit trucul TikTok de a lipi bandă adezivă hipoalergenică în timpul somnului. Cu toate acestea, profesioniștii din domeniul medical avertizează că trebuie să fie precauți și că bandajarea bucală nu va funcționa pentru cei cu tulburări de somn și alte probleme medicale.

Obsesia pentru respiraţia nazală nu e nouă

În anii `50 şi `90, au câștigat popularitate tehnicile de respirație profundă implicau exerciții pentru a încuraja respirația nazală și pentru a controla nivelul de dioxid de carbon din organism. Au fost controversate la acea vreme. Cercetătorii susţineau că ajută la reducerea dependenței de medicamente pentru persoanele care suferă de astm bronșic, la relaxare, la gestionarea stresului și a insomniei.

Nasul are rolul de a filtra alergenii, în timp ce gura nu face deloc filtrare. De aceea, respiraţia nazală este atât de importantă pentru cei care suferă de alergii sau astm. Dacă cineva alergic la anumiți alergeni ca acarienii de praf și mucegaiul respiră pe gură, este posibil să aibă un somn prost.

Cui nu i se potriveşte tehnica virală pe TikTok?

Aplicarea de bandă adezivă hipoalergenică pe gură n-ar ajuta persoanele cu rinită alergică care le cauzează blocarea nasului. Dacă nasul ajunge să se blocheze complet și ai gura lipită, te vei trezi din cauză că nu poţi respira.

Metoda maschează probleme serioase de sănătate

Cei care au probleme de somn precum apneea trebuie să fie mai precauţi. Pentru persoanele care au nevoie de tratament pentru apneea în somn, aplicarea cu bandă adezivă pe gură ar putea agrava problema. Cea mai bună opţiune în situaţia lor este să se adreseze unui medic de familie, generalist sau specialist ORL.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

Vor primi titluri regale copiii vitregi ai regelui Charles al III-lea?

Noul monarh al Marii Britanii, regele Charles al III-lea, este căsătorit cu regina consoartă Camilla, anterior ducesa de Cornwall. Charles este tatăl prințului William, în vârstă de 40 de ani, și al prințului Harry, în vârstă de 38 de ani, împreună cu regretata sa soție Diana, Prințesa de Wales, în timp ce Camilla este mama lui Tom Parker Bowles, în vârstă de 47 de ani, și a Laurei Lopes, în […]

today22 septembrie 2022

0%