Divers

Utilizarea scaunului cu rotile adecvat iti va face viata de zi cu zi mult mai usoara

today27 septembrie 2021

Fundal
Dacă ai suferit o accidentare sau ai o problemă de sănătate care îți limitează mobilitatea, poți obține independența dorită cu un scaun cu rotile potrivit pentru nevoile tale. Scaunele cu rotile sunt construite pentru persoane de orice dimensiune și vârstă și au caracteristici concepute pentru a satisface interesele diverse ale utilizatorilor, care sunt adecvate diferitelor niveluri de asistență necesare.

Dacă ai suferit o accidentare sau ai o problemă de sănătate care îți limitează mobilitatea, poți obține independența dorită cu un scaun cu rotile potrivit pentru nevoile tale. Scaunele cu rotile sunt construite pentru persoane de orice dimensiune și vârstă și au caracteristici concepute pentru a satisface interesele diverse ale utilizatorilor, care sunt adecvate diferitelor niveluri de asistență necesare.

Factorii importanți pe care trebuie să-i iei în considerare atunci când alegi scaunul cu rotile sunt tipul de teren și condițiile meteorologice generale cărora trebuie să le faci față. Există și accesorii pentru scaunele cu rotile, precum și rampe și ascensoare, care îți vor face viața mai ușoară atunci când ești nevoit să apelezi la roți pentru mobilitate, fie permanent sau temporar.

Cele două mari categorii de scaune cu rotile sunt cele manuale, propulsate de utilizator și scaunele cu rotile electrice, alimentate de baterii. Dacă ai o rezistență corporală rezonabilă, probabil vei fi fericit cu un scaun cu rotile manual. E doar o chestiune de alegere – îți vei dori un model care să ți se potrivească atât fizic, cât și în ceea ce privește stilul de viață.

Un scaun cu rotile manual este ușor, iar transportarea este facilă

Dacă poți propulsa un scaun cu rotile folosind brațele, atunci o opțiune ieftină este să te orientezi către un model manual. Nu are baterii pe care să le încarci, este ușor iar transportarea acestuia se realizează cu ușurință.

  1. Scaunul cu rotile manual standard are cotiere și suporturi pentru picioare fixe, dar care pot fi reglate în înălțime. Aceste scaune sunt fabricate din oțel, crom sau aluminiu – iar materialul utilizat afectează atât greutatea, cât și prețul scaunului.
  2. Scaunul cu rotile manual detașabil are cotiere sau suporturi pentru picioare detașabile, și este adecvat în special în cazul în care nu poți suporta greutate pe picioare.
  3. Un scaun cu rotile ortopedic e o alegere bună dacă ai probleme cu șoldul sau genunchiul, deoarece suportul pentru picioare poate fi ridicat pe anumite nivele, permițând picioarelor să se odihnească în diferite poziții atunci când sunt ridicate.
  4. Un scaun cu rotile înclinat, cu spătar al cărui unghi poate fi modificat, e util dacă ai dificultăți în a-ți menține poziția verticală sau dacă e nevoie să te întinzi frecvent.
  5. Un scaun cu rotile pentru copii trebuie să fie adecvat mediului școlar și al celui social și nu în ultimul rand, în cazul în care este utilizat pe termen lung, trebuie să poată “crește” împreună cu copilul. Asta înseamnă că nu e important doar să găsești un scaun cu cotiere și suporturi pentru picioare detașabile, ci unul care să îți permită înlocuirea secțiunilor transversale și a cadrului frontal.
  6. Scaunele ușoare variază în greutate, de la 12 kg la 45 kg și au fost concepute inițial pentru sportul în scaun cu rotile. Astăzi, au devenit populare pentru utilizarea de zi cu zi datorită aspectului cool și a ușurinței în transportare.
  7. Scaunele de specialitate sunt construite pentru persoanele care au nevoie de scaune foarte mari, sau de scaune care să suporte greutate suplimentară. Există scaune concepute special pentru pacienții din căminele de bătrâni, scaune care pot fi acționate de joystick-uri pe care le poți programa, scaune acționate prin comandă vocală sau prin mișcări ale capului și scaune pentru uz interior. Indiferent care sunt nevoile tale speciale, poți găsi un model potrivit pentru tine din gama de scaune cu rotile accesibile din magazinul de tehnica medicala e-Motion.

Un scaun cu rotile electric este excelent dacă ai o sursă de alimentare externă

Dacă ai o putere limitată în brațe, un scaun cu rotile electric va furniza această energie pentru tine. Scaunele cu rotile electrice utilizează fie baterii pe bază de gel, fie baterii care necesită reîncărcare regulată: există mai multe tipuri diferite de scaune în funcție de locul în care este montată bateria. Poate fi dedesubtul sau în spatele scaunului, pe un piedestal montat pe o platformă electrică, într-o platformă rotundă cu scaunul fixat pe aceasta, sau că accesorii pentru pachetul de alimentare, permițând transformarea unui scaun manual într-unul electric.

Un scaun cu rotile electric are o serie de dezavantaje în comparație cu unul manual. Scaunele cu rotile electrice sunt mai mari, mai grele și mai voluminoase decât cele manuale – și sunt cu siguranță și mai scumpe. De asemenea, sunt dificil de transportat și necesita încărcarea regulată a bateriei.

Cu toate acestea, avantajele depășesc cu mult dezavantajele atunci când acestea contribuie la bunăstarea ta. Scaunele electrice sunt ușor de propulsat și de aceea, utilizatorul își poate conserva energia pentru alte activități.

De asemenea, reduc durerea și uzura brațelor și a umerilor cauzată de utilizarea zilnică. Scaunele electrice permit continuarea activității și cresc calitatea vieții. În plus, unele modele  pot fi pliate sau dezasamblate pentru a fi mai ușor de transportat.

Pentru a reduce costurile, scaunele cu rotile electrice pot fi achiziționate la mâna a 2a, dar nu uita că un scaun cu rotile utilizat nu are o garanție transferabilă de la producător și că prețul ar trebui să reflecte acest lucru.

Dacă ai un handicap, poți primi asistență pentru achiziționarea unui scaun cu rotile necesar prin diferite organizații caritabile sau poți acoperi o parte din costuri prin asigurarea medicală.

 

Scris de: Buterez Dorin

Articolul precedent

Divers

Tipuri de Baloane

Dacă cumpărați baloane pentru o petrecere sau un eveniment, știți că există diferite tipuri de baloane? Baloanele sunt atrăgătoare, iubite atât de copii, cât și de adulți și au, de asemenea, o zonă de imprimare foarte mare, unde sigla sau mesajul dvs. pot fi vizibile chiar și la distanțe mari. Pentru a reprezenta cel mai bine tipurile centrale de baloane și modul în care acestea sunt diferite între ele, este […]

today17 septembrie 2021

0%