Prin urmare, pentru a obține cele mai exacte recomandări privind administrarea de îngrășăminte și pentru a se asigura de o eficiență sporită, producătorii agricoli vor avea nevoie de probe bune de sol și informații bine bazate asupra acelor probe de sol. Scopul analizei solului este acela de a oferi o evaluare exactă a fertilității solului pentru a se elabora recomandări privind îngrășămintele. Odată cu creșterea gradului de conștientizare a efectelor îngrășămintelor asupra calității mediului, analizele solului pot fi, de asemenea, utilizate pentru a determina unde nu trebuie aplicate îngrășăminte sau gunoi de grajd.
Importanța analizelor la sol și la apă
În mod ideal, ar trebui realizate analize la sol și o analiza apa potabila la fiecare trei până la patru ani. Totuși, dacă apa a fost tratată recent cu anumite substanțe, chiar și cu var, ar trebui efectuată o analiză imediat după tratarea apei. În ceea ce privește analiza la sol, aceasta ar trebui efectuată cel puțin din 3 în 3 ani pentru a se constata pH-ul său, materia organică, potasiul și zincul. Cunoașterea variabilității pH-ului și a fosforului poate furniza informații importante pentru aplicarea îngrășămintelor cu rată variabilă. Producătorul agricol nu va face cine știe ce economii la achiziționarea de îngrășăminte, dar va ști în schimb care este cantitatea potrivită de îngrășământ pe care trebuie să o aplice la locul potrivit. Un alt factor important de luat în considerare pentru eficiența îngrășămintelor este acordarea unui credit adecvat și altor surse de nutrienți, cum ar fi apa și gunoiul de grajd. Din nou, costul analizei probei de apă pentru nitrați sau a probelor de gunoi de grajd pentru conținutul de nutrienți a crescut puțin, în timp ce prețul îngrășămintelor a crescut substanțial. Este esențial ca investițiile în îngrășăminte să se facă ținând cont de cele mai bune informații posibile pe baza analizei apei și pe baza testării atente a solului, dar totodată ținând cont și de celelalte surse de nutrienți disponibile.
Cele mai importante substanțe chimice de care au nevoie culturile
Prin intermediul unei analize sol, se va observa cât de acid sau de bazic este un sol, deoarece pH-ul controlează cât de bine plantele folosesc nutrienții disponibili în sol. Nivelul pH-ului din sol poate fi modificat prin adăugarea de substanțe chimice. Trei substanțe chimice sunt foarte importante pentru plante, și anume azotul, fosforul și potasiul. Analiza solului va indica ce cantități de nutrienți există deja într-o probă de sol. Diferite plante au nevoie de cantități diferite de aceste substanțe. De exemplu, gazonul are nevoie de un nivel ridicat de gazon, fructele au nevoie de mai puțin azot, dar de niveluri mai ridicate de fosfor și potasiu. Legumele cu rădăcină au nevoie de niveluri mai scăzute de azot și potasiu și niveluri mult mai ridicate de fosfor.