Life

Cât de inteligente sunt pisicile?

today27 octombrie 2023

Fundal

Când auziți despre animalele dresate pentru a ajuta oamenii, poveștile implică adesea câini… sau poate chiar o rasă mai puțin obișnuită, cum ar fi un ponei. Rar auzi povești despre pisici care adulmecă bombe sau pisici ghid pentru nevăzători.

Evaluarea abilităților cognitive feline prezintă o serie de provocări unice. În timp ce câinii sunt de obicei dornici să mulțumească și pot fi dresați să îndeplinească o varietate de sarcini în schimbul laudelor sau recompenselor alimentare, felinele sunt mai puțin interesate să învețe să ducă la bun sfârșit diferite sarcini.

Creierul felin are aproximativ 5 cm (2 in) lungime și cântărește 5–30 g (0,88–1,06 oz). Deși dimensiunea creierului felinei este mai mică, atât în ​​mod obiectiv, cât și ca proporție a masei corporale, decât creierul de câine și creierul uman, structura creierului de feline este foarte asemănătoare cu cea a creierului uman.

La fel ca oamenii, creierul pisicilor are modele complexe de pliere a suprafeței care măresc suprafața relativă a creierului lor. Se crede că această suprafață crescută îmbunătățește cunoașterea (gândirea complexă) și funcția generală a creierului.

Sunt pisicile mai inteligente decât câinii?

Cercetătorii au descoperit că pisicile au aproape de două ori mai mulți neuroni corticali (300 de milioane) decât câinii (160 de milioane), ceea ce a fost luat ca dovadă că pisicile sunt mai inteligente decât câinii.

Cât de inteligente sunt pisicile în comparație cu oamenii?

Au fost sugerate o serie de teste la domiciliu pentru a ajuta proprietarii de pisici să evalueze inteligența animală. Aceste teste compară performanța unei pisici la anumite sarcini cu performanța unui copil.

Primul test trebuie efectuat într-o cameră liniștită, folosind jucăria preferată a pisicii tale. Îi arătați pisicii că aveți jucăria, apoi ascundeți-o în spatele unui obiect solid (cum ar fi o cutie de carton). Pisica ta crede că jucăria a dispărut sau merge să caute jucăria din spatele cutiei? Dacă pisica ta merge să caute jucăria, ea demonstrează o înțelegere a permanenței obiectului.

Aceasta se referă la ideea că obiectele continuă să existe, chiar și atunci când nu le putem vedea; jucăria nu dispare doar pentru că nu mai este vizibilă. La oameni, acest concept este înțeles la aproximativ 1-2 ani, așa că, dacă pisica ta trece acest test, ea este cel puțin la fel de inteligentă ca un copil de un an.

Pisica ta știe cum te cheamă

În plus, față de ceea ce am zis anterior, se pare că pisica ta îți înțelege limba mai bine decât poți tu să o înțelegi pe a ei – ceea ce, în mod evident, te poate face să te întrebi cine este mai inteligent, dintre voi doi, de fapt?

Se pare că simpatica felină știe exact cum te cheamă, așadar, dacă te aude menționat într-o conversație, va ști exact că despre tine este vorba. Mai mult, dacă ai mai multe pisici, ele vor ști, de asemenea, ce nume poartă fiecare dintre ele, pentru că te vor auzi pe tine în timp ce le strigi.

Cu toate că nu era nevoie de un studiu în acest sens, cercetătorii au confirmat, totuși, ceea ce bănuia deja orice om care are în casă cel puțin o pisică. Conform acestora, tot ceea ce s-a zis anterior s-ar aplica strict atunci când vorbim despre pisicile ținute în casă, nu și în cazul celor care trăiesc în sălbăticie.

Scris de: Hătcăreanu Andra

Articolul precedent

Life

5 obiceiuri zilnice care îți scurtează viața

A trăi o viață sănătoasă este mult mai complicat decât a face mișcare și a mânca corect. Sarcinile banale pe care le faci în fiecare zi au un impact mai mare decât crezi asupra bunăstării tale. Iată 5 lucruri pe care le faci în fiecare zi care îți iau ani din viață. 1. Nu ai destule condimente în viața ta Cercetătorii chinezi au urmărit obiceiurile alimentare ale a peste 3 […]

today27 octombrie 2023

0%