Divers

Ce se verifică atunci cand faci ITP-ul pentru mașina ta?

today26 iulie 2021

Fundal
În conformitate cu prevederile RAR, pe drumurile publice pot să circule exclusiv mașinile care corespund din punct de vedere tehnic normelor impuse și care au ITP-ul valabil. Altfel, șoferul poate să fie amendat și i se va reține certificatul de înmatriculare al mașinii.

 

Încă din ianuarie 2018, legislația cu privire la ITP-ul vehiculelor a suferit schimbări iar mașinile care sunt mai vechi de 12 ani trebuie să facă acum ITP-ul în fiecare an, în timp ce mașinile noi sunt cele care vor face ITP-ul la trei ani de la momentul primei înmatriculări în România.

Inspecția tehnică periodică este de fapt o verificare a mașinii care  începe cu documentele de identificare ale acesteia și ajunge până la starea sa de funcționare și aspectul său exterior. Prin urmare, la o verificare ITP fiecare mașină va fi analizată amănunțit. Verificările sunt făcute de către RAR – Registrul Auto Român, acesta fiind organismul tehnic specializat oferit de MT cu ajutorul reprezentanțelor sale județene sau de către anumiți agenți economici care sunt autorizați și monitorizați de către RAR.

Ce trebuie să faci atunci când mergi la ITP?

Pentru a te prezenta la verificări va trebui să ai mereu la tine certificatul de înmatriculare al vehiculului, asigurarea RCA valabilă, CI a mașinii și CI a persoanei care merge cu mașina la ITP. Legea nu îți impune să mergi personal cu mașina ta la ITP pentru că se poate prezenta oricine, chiar dacă nu este proprietar.

Conform regulilor actuale, mașinile care sunt prezentate la ITP trebuie să fie curate, mai ales la nivel de caroserie, șasiu și ansambluri și subansambluri pentru ca verificarea să poată fi făcută în cele mai bune condiții. Mașinile trebuie să aibă anvelopele noi și umflate la presiunea corectă.

Pentru fiecare mașină prezentată la ITP, inspectorul va completa un raport tehnic prin care va evidenția starea vehiculului. În funcție de tipul de vehicul și de categoria din care acesta face parte, acest raport poate varia.

În cadrul inspecției tehnice periodice sunt făcute mai multe verificări cum ar fi seria șasiului și a motorului, luminile de parbriz și ștergătoarele, suspensiile, frânele pe față și pe spate, amortizoarele, direcția, tensiunea în bornele bateriei, prezența trusei, a triunghiului și a extinctorului, cauciucurile etc.

În final, pentru fiecare mașină care este inspectată se va face o înregistrare fotografică digitală cu mașina care se află amplasată pe standul de frânare. Această înregistrare va fi salvată în calculatorul stației.

În cazul în care mașina corespunde tuturor cerințelor tehnice precizate de RAR, inspectorul va trece acest lucru în raportul de inspecție tehnică sau în cel de verificare RAR. Se va scrie Bun Tehnic și se va semna și ștampila.

De asemenea, verificarea se termină cu modificarea anexei certificatului de înmatriculare și va fi trecută pe acesta noua dată la care se va face inspecția ITP următoare. În cazul în care sunt constatate anumite nereguli care pot pune în pericol siguranța în trafic, mașina urmează să fie respinsă de la verificare pentru repararea acestora în maxim 30 de zile și autoturismul va reveni la inspecție.

Scris de: Buterez Dorin

Articolul precedent

Divers

Istoria parfumurilor din anii 50 și până în prezent

Parfumurile sunt, precum moda, reflecția societății sau a unei perioade, ele adaptându-se la timpuri iar ingredientele lor principale schimbându-se cu vremea. Deși au fost ani ai “trandafirilor” și “tuberozelor”, unele tendințe parfumate și-au pus amprenta pe generații întregi. De decenii, nasurile parfumierilor au încercat să creeze lichide care să se potrivească perfect cu esența timpurilor, grație unor acorduri bine alese. De aceea este interesant de văzut cum au evoluat parfumurile […]

today7 iulie 2021

0%