Divers

Cum Alegem O Carte Pentru Un Copil – 5 Criterii de Luat în Calcul

today1 decembrie 2021

Fundal
Odata trecuti de primul an de viata, si chiar in perioada aceea de la inceput, este recomandat sa se inceapa cititul de carti cu voce tare copiilor. Cu beneficii dovedite cand vine vorba de creativitate, dezvoltare cognitiva, vocabular mai bogat, si altele, aceasta activitate este una dintre cele mai importante de luat in calcul daca vrem sa ii ajutam sa creasca bine.

Cum alegem totusi o carte pentru un copil mic, mai ales daca e vorba de un copil despre care nu stim mare lucru, sau pentru cei mici care nu au gusturile inca formate? Discutam despre cateva criterii ce pot fi luate in calcul, atunci cand alegem carti pentru copii mici, in general pentru cei de pana la 4-5 ani.

1. Recomandari de la rude, prieteni, sau chiar si notele date in reviewurile lasate de straini pe magazine online.

O carte care se dovedeste populara si distractiva pentru multi copii, sunt sanse bune sa fie OK si pentru copilul dumneavoastra. Daca nu sunteti siguri de calitatea textului, puteti cauta titlul cartii pe motoarele de cautare, pentru a gasi imagini din interiorul sau. Siteuri precum Naparstoc.ro ofera si ele poze cu aceste carti, iar magazinele online o fac si ele din ce in ce mai des.

2. Fiti atenti la varsta pentru care este recomandata cartea.

In functie de cantitatea de text din interior, de cate poze sunt, sau de subiectul abordat, majoritatea cartilor sunt recomandate pentru anumite varste. O carte care va tine interesul unui copil de 5 ani, va fi prea dificila si plictisitoare pentru unul de 2 ani.

3. Serii de carti de la autori cunoscuti.

Daca stiti anumiti autori favoriti al unui copil, puteti sa cautati alte carti scrise de ei, eventual unele noi. In general, autorii care au avut mult succes in trecut, au fiecare sansa sa scrie carti bune si in viitoor. Se aplica atat pentru cartile copiilor, cat si pentru cele adresate adultilor.

4. Este o poveste buna?

Prin descrierea cartii, dar si uitandu-va la imagini din interior, puteti sa vedeti modul de exprimare al autorului. Unele carti simplifica un pic prea mult textul, si poate nu e cazul intotdeauna. O poveste buna trebuie sa aiba si ceva actiune interesanta, eventual si o pilda care poate fi extrasa din ea, nu doar intamplari simple. Este in special adevarat daca alegem o carte pentru un copil de la 3 ani in sus.

5. Prima impresie este una buna?

Mai ales ca vorbim despre un cadou, vrem o carte de calitate, daca se poate de dimensiuni mari si coperti cartonate. Ar fi bine sa reziste in mainile unui copil mic timp de mai multi ani. In plus, ne dorim ilustratii de calitate. Copiii pot judeca cartile dupa coperta, cel putin initial, astfel incat este important sa alegem ceva placut, care sa ii atraga spre citit.

Scris de: Buterez Dorin

Articolul precedent

Divers

Uită de durerile de spate când dormi – alege o saltea ortopedică potrivită

Dacă trăiești cu o durere cronică, este posibil să fi aflat deja că o saltea ortopedică te poate ajuta să o gestionezi mai bine. În timp ce anumite saltele se potrivesc anumitor tipuri de afectiuni cronice, termenul „saltea ortopedică” a fost introdus pentru prima dată în anii 1970 după un sondaj efectuat de chirurgii ortopedici. Sub aceasta umbrela, romanii pot cumpara si folosi saltele ce ofera în continuare rezultate medicale […]

today30 noiembrie 2021

0%