Life

De ce muzica este atât de plăcută pentru creier

today16 februarie 2023

Fundal

Ai tendința de a folosi muzica pentru a-ți ridica starea de spirit, pentru a te calma sau ca fundal când muncești sau înveți ? Ei bine, oamenii folosesc muzica din diferite motive. Ajută oamenii după o despărțire, este o sursă de eliberare a furiei pentru unii, în timp ce alții îl folosesc pentru a-i ajuta să se concentreze mai bine. Într-adevăr, muzica poate fi terapeutică, așa cum atestă unele cercetări.

Când ascultăm muzică, ceea ce se întâmplă este următorul lucru: anumite regiuni ale creierului se activează și eliberează dopamină, hormonul fericirii. Acest proces chimic ne dă acea senzație plăcută atunci când ascultăm melodia noastră preferată.

Deci, există de fapt o știință. Cercetările recente au dezvăluit că muzica ajută și funcția cognitivă. Dar ce face ca muzica să fie atât de plăcută?

1. Surpriză muzicală

Fiind o mașină de predicție, creierul poate monitoriza și prezice elementele muzicale care ajung la el. Dacă există o eroare în predicția sa iar nivelul de eroare este destul de scăzut, avem tendința de a ne simți bine, deoarece există un element de surpriză.

Cu toate acestea, atunci când eroarea de predicție este mare, elementul surpriză nu ar fi în intervalul care produce un sentiment bun. În acest caz, creierul învață pur și simplu această nouă combinație de sunete și o încorporează în înregistrările sale pentru a preveni o predicție eronată similară. Astfel, cu cât suntem mai expuși la muzică, cu atât devenim mai bine să prezicem ce note și acorduri vor urma. Cercetări recente arată că ascultătorii tind să se bucure de muzică când se atinge un echilibru excelent între aceste două elemente.

2. Happy Medium: noutate vs familiaritate

În legătură cu elementul surpriză, ai avut vreodată o afinitate față de o melodie nouă și apoi o găsești plictisitoare după ce o asculți de mai multe ori? Aici intră în joc elementele de noutate și familiaritate. În esență, aceeași melodie a provocat o anumită senzație bună în timp ce era încă proaspătă, dar odată ce a devenit familiară, pragul nostru de predictibilitate a fost depășit. Acest dans între nou și familiar explică de ce avem tendința de a căuta hituri proaspete… în același timp, nu putem nega magia anumitor cântece clasice care tind să aibă un farmec care nu dispare niciodată.

3. Comprimarea informațiilor

Potrivit unui articol al lui Nicholas Hudson, biolog la Australian Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization, tipul de muzică pe care oamenii îl apreciază cel mai mult conține modele specifice care sună complex pentru ureche, dar sunt ușor de procesat de creier. Potrivit lui Hudson, această „comprimare a informațiilor” funcționează foarte mult în același mod în care software-ul de compresie muzicală reduce dimensiunea fișierelor audio prin îmbinarea modelelor similare și eliminând datele inutile. Cercetarea lui Hudson concluzionează că acest nivel redus de complexitate pentru creier face cântecele mai plăcute.

Scris de: Radio Voces Campi

Articolul precedent

Life

Selena Gomez se simte eliberată de trecutul ei ca vedetă Disney

Selena Gomez a declarat pentru Vanity Fair, în cadrul ediției Hollywood 2023, că nu se mai simte bântuită de trecutul ei Disney. Actorița „Only Murders in the Building” a ajuns la faimă internațională ca vedeta din „Wizards of Waverly Place” de la Disney Channel, iar faptul că este o vedetă Disney punea o limită pentru ceea ce putea spune în public. Acum, Gomez se simte mai eliberată după lansarea documentarului […]

today16 februarie 2023

0%