Life

Descopera evolutia stilurilor de pictura pe panza

today20 martie 2023

Fundal

 

Arta de a picta reprezinta o expresie artistica ce se manifesta de secole si permite artistilor sa isi expuna emotiile, ideile si viziunea prin intermediul unei panze, dar si a gamei de culori pe care o aleg, creeaza imagini cu un puternic impact vizual aproape de realitate sau abstracta prin combinatia de nuante si forme aleatorii.

In pictura cat si in literatura exista mai multe stiluri ce s-au impus de-a lungul sutelor de ani, acestea au caracteristici proprii si s-au dezvoltat si popularizat pe o perioada definita de timp, fiind succedate de altele, iar in randurile ce urmeaza va prezentam cele mai importante curente artistice.

Suprarealismul in arta reprezinta un curent ce foloseste imagini dincolo de realitate ce creaza o viziune din vis sau o atmosfera diferita de cea obisnuita, aceasta reprezinta adesea elemente din subconstient precum forme, obiecte aleatorii sau portrete distorsionate. Acestea se mai caracterizeaza si prin compozitii imaginative si neasteptate de elemente ce nu au o legatura intre ele, avand ca principal scop de a surprinde privitorul si de a mentine sentimentul de coeziune in interiorul operei.

Miscare a inceput in Franta la inceputul secolului douazeci si l-a avut ca initiator pe Andre Breton, ce l-a caracterizat ca o metoda prin care artistii isi acceseaza subconstientul creativ fara a implica un proces de gandire logic. Cea mai celebra panza de pictura din acea perioada este reprezentata de ceasurile topite ale lui Salvador Dali sau lucrarile lui Max Ernst, dar lista poate continua, iar acest gen nu conteneste sa inspire pictorii chiar si in zilele noastre.

In majoritatea cazurilor de opere sau panza de pictat suprarealista poate fi privita nu doar ca un stil ci si ca o forma de exprimare pentru cei ce o practica si indragesc, artistii cauta sa se elibereze de regulile traditionale impuse despre cum ar trebuii realizata o pictura convenctionala. Limbajul vizual are puterea de a explora cele mai ascunse ganduri, iar suprarealistii au reusit sa se desprinda de modurile uzuale de gandire la realitatea inconjuratoare si sa exploreze noi idei dincolo de intelegerea specifica pe care un om normal o purcede.

Stilul abstract se defineste in primul rand prin accentul ce este pus mai degraba pe compozitie, culoare si forma, nu pe infatisarea obiectelor, folosind elemente non-reprezentative pentru creatie, iar scopul principal este accentuat in combinarea vopselelor pe panza, decat a creea pur si simplu ce vizualizam in jurul nostru zi de zi.

Cel mai important lucru pe care incearca sa il transmita cei ce au abordat acest stil nu este acela de a transpune o opera care sa para realista, in schimb reconstituie emotia si transmit un sens prin folosirea simbolurilor. Acest tip de arta permite privitorilor sa o interpreteze diferit, in acest fel nu vor exista doua interpretari similare, iar fiecare o poate asimila in functie de emotiile interioare de la acel moment.

Picturile abstracte necesita un efort sporit din partea privitorilor, deoarce acestia trebuie sa se concentreze indelung pentru a le intelege in substrat, in acelasi timp implicarea poate duce la o apreciere mai ridicata atunci cand se descopera semnificatii ascunse.

Un al treilea curent din arta este avangardismul, ce combina elemente din diferite genuri precum expresionismul, suprarealismul cubsmul si alte abordari similare, creaza lucrari unice ce pun la incercare preconceptiile noastre despre cum trebuie sa arate o panza pictata sau cum ar trebuii sa fie conceputa.

Pictorii folosesc culori si forme combinate indraznet cu texturi speciale pentru a surprinde viziunea proprie asupra creatiei pe care o realizeaza. In situatii izolate acestia pot experimenta materiale adiacente precum hartie sau alte obiecte pentru a adauga profunzime si a capta atentia privitorului la propriul mesaj ce este expus in adancul formei sale.

In concluzie cei ce adopta aceasta arta incearca sa ramana originali pastrand in acelasi timp estetica lucrarii placute pentru privitor si usor de inteles, dar ce pot provoca ganduri simultane pentru descoperirea semnificatiei ascunse. Aceasta combinatie creeaza piese cu adevarat unice si remarcabile fie ca au fost concepute de marii pictori din trecut sau artistii din prezent, acest stil se va face mereu remarcat pe o panza de pictat.

Daca nu sunteti un profesionist si pictura este doar un hobby, indicat este sa stiti ca are beneficii enorme in exprimarea si dezvoltarea creativa, iar stilul pe care il abordati nu este important pentru inceput si este mult mai elocvent sa incercati din cat mai multe pentru a ramane la cel definitioriu pentru dumneavoastra. Alegerea panzei, combinarea culorilor sunt doar doua caracteristici de care este bine sa tineti cont mai ales cand sunteti la inceput de drum, pentru a stii cum interactioneaza culorile atunci cand sunt amestecate si creza diverse nuante, aceasta va ajuta ca operele sa arate profesional chiar daca sunt realizate de un amator.

Scris de: Buterez Dorin

Articolul precedent

Actual

Mâine, la sala Barbu Știrbei va avea loc spectacolul concurs Sărbătoarea Primăverii

Primăria Municipiului Călărași, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Călărași și Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, organizează vineri, 17 martie 2023, începând cu ora 14:00, la Sala de spectacole „Barbu Știrbei”, a VIII-a ediție a evenimentului intitulat “SĂRBĂTOAREA PRIMĂVERII” - spectacol-concurs desfășurat sub îndemnul ”CÂŞTIGĂ PENTRU ȘCOALA TA”. S-au înscris în concurs 15 unități de învățământ din municipiu – grădinițe, școli gimnaziale și licee reprezentate prin aproape […]

today16 martie 2023

0%