In primul rand, se pune problema suprafetei. Exista un procent din suprafata totala a terenului care este construibil, iar acesta trebuie cunoscut de catre proprietarii sau viitorii proprietari ai terenului. Planurile urbanistice zonale au conditii specifice care trebuie respectate. Regimul maxim de inaltime permis in zona in care se afla terenul este de asemenea mentionat in planul urbanistic zonal.
Un alt element important este deschiderea terenului, sau, cu alte cuvinte, lungimea laturii aflate la drumul principal. Acest lucru este important pentru accesul la teren sau curte si posibila constructie a unui garaj, insa si pentru retragerile laterale fata de proprietatile invecinate, conditie pentru obtinerea unei autorizatii de constructie. Accesul usor la teren si deschiderea ampla nu presupune costuri suplimentare in ceea ce priveste aprovizionarea cu materiile prime si materialele necesare pentru constructie.
Un alt element important este cel al utilitatilor. Apa, canalizarea, retelele de gaz si electricitate trebuie sa se afle in proximitatea terenului, in caz contrar costurile pentru aducerea utilitatilor pot atinge valori foarte ridicate, precum si alte inconveniente precum necesitatea obtinerii de autorizatii sau lucrari de bransare, elemente consumatoare de timp. Mai mult, bransarea si racordarea la utilitati necesita si proiecte de specialitate, care sunt costisitoare.
O problema esentiala si deseori neglijata este cea a drumului de acces, amintesc cei de la website-ul www.firmecadastru.net. Odata cu boom-ul imobiliar si cu aparitia multor proiecte imobiliare, multi proprietari de terenuri au lasat drumul de acces in proprietatea loturilor in procesul de dezmembrare, cu scopul de a da impresia unei suprafete de teren mai mari. Partea de teren aferenta drumului de acces trebuie donata de catre fiecare proprietar consiliului local, pentru ca utilitatile si intretinerea drumului sa se poata asigura in completa legalitate, pe cheltuiala operatorilor si autoritatilor. In caz contrar, sunteti pasibil de plata acestor cheltuieli.
Documentatia aferenta terenului trebuie sa fie completa si intocmita conform cerintelor legale ce tin de cadastru si topografie. O varianta potrivita este obtinerea de consultanta din partea unei persoane specializate pe domeniu, precum un notar, care poate verifica documentatia si oferi sfaturi legate de cum trebuie sa actionati in continuare.
Un element important este igienizarea terenului. In acest sens, nivelul terenului fata de axul drumului are o importanta deosebita. Avand in vedere multitudinea de proiecte imobiliare aparute in ultima perioada, au aparut, desigur, si multe deseuri rezultate din demolari, surplusuri de materiale, constructii sau ambalaje. Tendinta este de a scapa de aceste desuri prin amplasarea lor în vecinătate. Așadar, trebuie luata in calcul procedura de igienizare și nivelare a terenului. Pentru aceasta, pozitia terenului si diferenta de nivel sunt de o importanta majora. Doar 50 cm diferenta fata de axul drumului inseamna costuri enorme cu umplutura, nivelarea si compactarea terenului, dar si pentru fundatii mai puternice si hidroizolate si chiar santuri pentru drenarea solului, in functie de adancimea panzei freatice si diferenta de nivel.
Dupa ce identificati terenul pe care doriti sa il cumparati, un ultim pas deloc de neglijat este de a discuta cu vecinii. Acestia va pot furniza informatii importante despre specificul zonei si al terenului, problemele cu care s-au confruntat sau despre proprietarul terenului. Vecinii va pot furniza informatii surprinzatoare, cu ajutorul carora puteti evita inclusiv eventuale tentative de frauda.