Divers

România actualizează lista de mari contribuabili care trebuie să întocmească documentația privind prețurile de transfer

today18 noiembrie 2021

Fundal
Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe 29 octombrie 2021 un nou ordin prin care se actualizează lista marilor contribuabili, care, potrivit legislației române, sunt gestionați de un departament separat și sunt supuși unor prevederi speciale care le impun să întocmească documentația privind prețurile de transfer.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe 29 octombrie 2021 un nou ordin prin care se actualizează lista marilor contribuabili, care, potrivit legislației române, sunt gestionați de un departament separat și sunt supuși unor prevederi speciale care le impun să întocmească documentația privind prețurile de transfer.

Prevederile noului ordin nr. 1721 mențin criteriile în vigoare anterior pentru a stabili dacă un contribuabil este încadrat ca mare. Cu toate acestea, s-au făcut actualizări în noua lista mari contribuabili din cauza modificărilor în care contribuabilii îndeplinesc criteriile.

Criterii de stabilire a încadrării ca mare contribuabil

Determinarea statutului de mare contribuabil implică luarea în considerare a unui set de criterii cumulative generale și specifice care sunt legate de indicatorii financiari globali ai contribuabilului, ponderea fiscală, tipul de activitate, structura organizatorică, investițiile realizate în ultimii trei ani sau apartenența la un grup.

Conform acestor criterii, în prezent există 2.940 de contribuabili care sunt clasificați drept „mari” până la 31 decembrie. Începând din ianuarie 2022, lista actualizată include acum 3.364 de contribuabili – o creștere de 15 la sută.

Arhitectura criteriilor este centrată în jurul ponderii sistemice pe care aceste companii o au în ecosistemul fiscal românesc. Evidențele publice estimează că marii contribuabili au generat peste 40% din veniturile fiscale în 2018.

Cerințe privind prețurile de transfer pentru contribuabilii de pe noua lista mari contribuabili

Așa cum prevede legislația română, principala cerință privind prețurile de transfer pentru marii contribuabili este pregătirea anuală a dosarelor privind prețurile de transfer. Există un prag minim pentru tranzacții pentru a declanșa obligațiile de depunere a prețurilor de transfer.

Documentația trebuie pregătită atunci când valorile tranzacțiilorintra-grup financiare depășesc pragul de 200.000 EUR (aproximativ 230.000 USD). În cazul prestărilor de servicii, pragul este stabilit la 250.000 EUR (288.000 USD), în timp ce pentru comercializarea mărfurilor este stabilit la 350.000 EUR (403.000 USD). Acest lucru este necesar numai pentru tranzacțiile cu părți afiliate.

Pentru tranzacțiile care depășesc pragurile, marii contribuabili trebuie să întocmească dosarul prețurilor de transfer în cel mult 10 zile de la data limită a declarației fiscale anuale. În cazul în care pragurile nu sunt îndeplinite, cerințele privind prețurile de transfer sunt stabilite individual de către administrația fiscală.

 

Scris de: Buterez Dorin

Articolul precedent

Divers

Cum sa ajuti un copil cu nevoie speciale sa citeasca carti pentru copii

Cartile sunt o modalitate minunata de a intra in legatura cu copiii, dar copiii cu autism se pot confrunta cu provocari distincte atunci cand invata sa citeasca. A intelege cum este sa citesti carti pentru copii ca o persoana cu autism si modul in care parintii si ingrijitorii pot ajuta la facilitarea copiilor care sunt la inceput de invatare nu este usor. Ca parinte, o solutie este sa gasesti carti […]

today15 noiembrie 2021

0%