Ce părere ai despre plantele rezistente la căldură? Dar Grădinamax păreri ai citit? Deși este important de unde ne procurăm plantele și semințele, și modul de îngrijire a grădinii în perioadele cu temperaturi mari și secetă, influențează gradul de succes ca și grădinari.
Atunci când temperaturile cresc peste medie, soarele strălucește cu putere marea majoritate a zilei și precipitațiile se lasă așteptate, trebuie să ții grădina sub atentă observație. Atenție, asta nu înseamnă udare excesivă, contrar părerilor multora dintre noi. Mai jos vei afla detalii despre cele mai bune practici de grădinărit pe timp de caniculă, astfel încât plantele să nu fie compromise.
Impactul secetei asupra grădinii
Efectele secetei asupra grădinii sunt mai mult decât evidente. Frunzele de un verde viu încep să capete nuanțe de galben și maro, începând de la margini, în timp ce se ofilesc. În cele mai sumbre scenarii, plantele ajung să se usuce complet. Florile plantelor se ofilesc într-un ritm accelerat sau nu mai apar deloc. Toate plantele, inclusiv buruienile, se dezvoltă într-un ritm mult mai lent.
Din nefericire, seceta afectează sănătatea plantelor, făcându-le mai vulnerabile în fața dăunătorilor și bolilor. Le poate scădea și rezistența la frig, în special dacă seceta are loc în toamnă, atunci când plantele se pregătesc să intre într-o fază latentă. Efectele căldurii excesive și secetei poate avea efecte pe termen lung, copacii și arbuștii necesitând ani la rând pentru a-și reveni complet.
Ce poți face pe timpul secetei?
Deși nu poți schimba temperatura de afară, poți în schimb face anumite lucruri care vor ajuta plantele să depășească mai ușor condițiile existente:
Udă grădina
Această acțiune pare cea mai evidentă atunci când avem de-a face cu temperaturi dogoritoare. Adevărul este că majoritatea plantelor de grădină au nevoie de aproximativ doi centimetri de umezeală pe săptămână. În cele mai multe cazuri este bine să aplici acest tratament o dată pe săptămână sau la două săptămâni.
Faci un pic de risipă dacă uzi plantele foarte des, dar să le oferi o cantitate mai mică de apă. În primul rând, rădăcinile nu vor crește având în vedere acest caz, unde vor avea parte de umezeală un timp mai îndelungat. Apoi, o bună parte din apa care ajunge pe sol nu va pătrunde la rădăcini, din cauza gradului ridicat de evaporare.
Folosește mulciul
Un strat de mulci, de 4 până la 10 centimetri grosime, pe suprafața solului din grădină poate face miracole pe timp de secetă. Acesta poate menține solul mai răcoros și îl protejează împotriva acțiunii directe a razelor solare. Apoi, umezeala rămâne mai mult timp în sol, timp în care este disponibilă plantelor.
Instalează un furtun de irigare prin picurare pe sub mulci, astfel apa va fi livrată direct pe sol, pentru plante, evitându-se evaporarea și pierderile. Mulciul va păstra și frunzele plantelor uscate, ceea ce nu se întâmplă atunci când udăm cu furtunul, umezeala pe frunze fiind principalul factor pentru infecțiile fungice.
Oprește fertilizarea pe timp de secetă
Dacă folosești îngrășăminte, fie ele sintetice sau organice, este bine să oprești folosirea lor pe timp de secetă. Îngrășămintele încurajează creșterea plantelor, iar plantele cu cât cresc mai mari cu atât vor avea nevoie de mai multă apă. În plus, dacă sărurile de la îngrășăminte se acumulează în sol, din cauză că nu sunt drenate de ploi sau apă, pot ajunge să ardă rădăcinile.
Scapă de buruieni
Poate nu este cel mai bun moment să te ocupi de buruieni, dar scoaterea lor din grădină este foarte importantă pe timp de secetă. Iar motivul din spatele acestei acțiuni este unul simplu și evident. Buruienile consumă din umezeala existentă în sol. Dacă le scoți, rămâne mai multă apă pentru plantele tale.
Îndepărtează florile trecute
Dacă ai plante cu flori, este bine să tai florile trecute înainte ca acestea să înceapă să producă semințe. Astfel, planta va economisii energie ce altfel ar fi consumată pe producerea de semințe.
Cu ajutorul unor operațiuni simple și puțin mai multă atenție se poate menține grădina într-o stare foarte bună chiar și pe perioada caniculei. Dacă îți dorești soiuri de plante rezistente în grădină, aruncă o privire peste catalogul Grădinamax. Cele folositoare păreri Grădinamax le găsești în magazinul lor online, de la clienți ce au ales deja produsele lor.